Τα τελευταία χρόνια άκουγα πολύ συχνά λάτρες του σκι και του snowboard να επιλέγουν το Μπάνσκο ως ταξιδευτικό προορισμό για να απολαύσουν  τις καταβάσεις  από το βουνό.

Πριν από δύο χρόνια αποφάσισα να επισκεφτώ το συγκεκριμένο χιονοδρομικό κέντρο που βρίσκεται στη νότιο-δυτική Βουλγαρία και διαπίστωσα πως συγκεντρώνει πολλούς Έλληνες που αγαπούν το άθλημα, ενώ έχει καταπληκτικές  σκι εγκαταστάσεις. Ναι, από τότε επισκέπτομαι αρκετά συχνά το Μπάνσκο.

Φορώντας την στολή μου και τα πέδιλα μου απόλαυσα τις καταβάσεις από τις πλαγιές του βουνού, τα σαλέ όπου μπορείς να πιεις τον καφέ σου και να γευτείς κρύα ή ζεστά πιάτα.

Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει 16 πίστες με συνολικό μήκος 65 χιλιομέτρων – κατάλληλο για σκιέρ όλων των επιπέδων ικανότητας, από αρχάριους μέχρι και ιδιαίτερα έμπειρους. Φυσικά υπάρχουν έμπειροι δάσκαλοι για να σου μάθουν την τεχνική αν ενδιαφέρεσαι να μάθεις σκι.

Το τελεφερίκ που σε μεταφέρει πάνω στο βουνό ξεκινά μέσα από το Μπάνσκο είναι κλειστό,  έχει μήκος 6 χιλιόμετρα περίπου και φτάνει στο χιονοδρομικό σε μισή ώρα. Εκτός από την κανονική χιονόπτωση υπάρχουν 100 κανόνια παραγωγής τεχνητού χιονιού ώστε οι πίστες να είναι πάντα διαθέσιμες κατά τους μήνες κυρίως Δεκεμβρίου έως τέλη Απριλίου.

Τα δικά μου plus για σκι στο Μπάνσκο

  • Οι προσιτές τιμές στην ευρύτερη περιοχή. Από τα ξενοδοχεία, το φαγητό, τις ενοικιάσεις του εξοπλισμού θα βρεις οικονομικά πακέτα.
  • Οι πίστες πάνω στο χιονοδρομικό είναι για σκιέρ όλων των επιπέδων. Εγώ ξεκίνησα από τις μέτριες και κατόρθωσα να κατέβω και μαύρη πίστα.
  • Το μεγαλύτερο ποσοστό των τουριστών είναι σκιέρ και δίνουν μια πιο αθλητική νότα στην περιοχή. Έχεις την αίσθηση πως έχετε ένα κοινό σκοπό… κι όντως έχετε αφού αγαπάτε το βουνό και τις καταβάσεις.
  • Μόλις το χιονοδρομικό κλείσει οι σκιέρ επιστρέφουν στα ξενοδοχεία για να απολαύσουν τις υπηρεσίες των spa. Τα περισσότερα ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής διαθέτουν εξαιρετικές υπηρεσίες spa κ φυσικά σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές. Σ’ όσα ξενοδοχεία έχω μείνει η χρήση των spa ήταν μέσα στη τιμή του δωματίου.
  • Ακόμα και την περίοδο αιχμής μπορείς να απολαύσεις το σκι χωρίς να πέφτει ο ένας πάνω στον άλλον ειδικότερα στις μέτριες και τις δύσκολες πίστες.