Η σημερινή βραδιά είναι απόλυτα αφιερωμένη στα Oscars που σε λίγες ώρες θα πραγματοποιηθούν στο Dolby Theater με παρουσιαστή τον Jimmy Kimmel.

Από την η 90η απονομή των βραβείων δεν λείπει το ελληνικό χρώμα, καθώς ο μουσικός Alexander Desplat έχει μία υποψηφιότητα.

Ας δούμε την πορεία των Ελλήνων καλλιτεχνών στα Oscars

2017: Ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Ευθύμης Φιλίππου διεκδίκησαν το Oscar πρωτότυπου σεναρίου για την ταινία τους «Αστακός».

Την ίδια χρονιά, η Δάφνη Ματζιαράκη, ήταν υποψήφια στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους με την ταινία της «4.1 Miles».

2014: Ο  Ελληνογάλλος μουσικός Alexandre Desplat –έχει ήδη 7 υποψηφιότητες- κέρδισε το πολυαναμενόμενο αγαλματίδιο για την μουσική της ταινίας «Τhe  grand Hotel Budapest».

Την ίδια χρονιά, ο  Aλεξάντερ Ντινελάρης πήρε Oscar Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου για την ταινία  «Birdman» -το μοιράστηκε  με τους Aλεχάντρο Ιναρίτου, Νίκολας Γιακομπόνε και Αρμάντο Μπο.

2013:  Ο Φαίδων Παπαμιχαήλ, διευθυντής φωτογραφίας, ήταν υποψήφιος για την «Νεμπράσκα» σε σκηνοθεσία Αλεξάντερ Πέιν, του οποίου οι γονείς έχουν ελληνική καταγωγή.

2011: Ο Αλεξάντερ Πέιν πήρε το Oscar διασκευασμένου σεναρίου για τους Απογόνους.

Εκείνη την χρονιά το συγγραφικό δίδυμο Λάνθιμος- Ευθυμίου ήταν πρώτη φορά υποψήφιοι για την ταινία τους «Κυνόδοντα»στη κατηγορία ξενόγλωσσης ταινίας.

2009: Ο σκηνοθέτης Λουί Ψυχογιός, με ελληνική καταγωγή, κερδίζει Oscar στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους για το «The Cove».

2007: Η  Πατρίτσια Φιλντ, η οποία έχει ελληνική καταγωγή, ήταν υποψήφια για το βραβείο ενδυματολογίας στην ταινία «Ο διάβολος φοράει  Prada».

Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε ο Τζορτζ Μίλλερ, Ελληνοαυστραλός για την ταινία κινουμένων σχεδίων, το «Happy Feet».

2004: Είναι η χρονιά που ο Αλεξάντερ Πέιν κέρδισε το πρώτο του βραβείο Oscar στη κατηγορία Διασκευασμένου Σεναρίου για την ταινία «Πλαγίως».

2003: Η Νία Βαρντάλος διεκδίκησε το Oscar στη κατηγορία Πρωτότυπο Σενάριο για την ταινία  «My Big Fat Greek Wedding».

2001: Η Χριστίνα Λαζαρίδη  ήταν υποψήφια για το Oscar Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους  για το «One Day Crossing».

1995: Ο Τζορτζ  Μίλλερ διεκδίκησε Oscar σε δύο κατηγορίες, Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου για το «Babe».

1993: Ο Τζορτζ Μίλλερ ήταν υποψήφιος για το βραβείο Oscar στη κατηγορία Πρωτότυπο Σενάριο της ταινίας «Το λάδι του Λορέντζο».

1991: Ο Ντιν Ταβουλάρις, διευθυντής φωτογραφίας, διεκδικεί χρυσό αγαλματίδιο για την ταινία «Νονός 3».

Την ίδια χρονιά, η ταινία «Mediterraneo» τιμήθηκε με βραβείο Oscar στη κατηγορία Ξενόγλωσσης Ταινίας. Πρωταγωνίστρια της ταινίας ήταν η Βάνα Μπάρμπα.

1989: Ο Ντιν Ταβουλάρις κερδίζει υποψηφιότητα στη κατηγορία Καλύτερη Φωτογραφία για την ταινία «Tucker: The Man and His Dream»

1988: Η Ολυμπία Δουκάκις, η οποία έχει ελληνική καταγωγή, παίρνει το βραβείο Oscar Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Moonstruck».

1983: Ο σκηνοθέτης, Κώστας Γαβράς, διεκδικεί βραβείο για την ταινία  «Αγνοούμενοι» -να σημειώσουμε πως η συγκεκριμένη ταινία πήρε Oscar στη κατηγορία Διασκευασμένο Σενάριο.

1982: Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου κερδίζει το χρυσό αγαλματίδιο Καλύτερης Μουσικής στη ταινία «Δρόμοι της Φωτιάς

1980: Ο Ντιν Ταβουλάρις, διευθυντής φωτογραφίας, ήταν υποψήφιος για Oscar Φωτογραφίας στη «Αποκάλυψη τώρα».

1979: Ο Ντιν Ταβουλάρις ήταν υποψήφιος για βραβείο Φωτογραφίας της ταινίας   «The Brinks’ Job».

1977: Η ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη,  «Ιφιγένεια» διεκδικεί το χρυσό αγαλματίδιο.

1976: Ο Κρις Σάραντον, ελληνοαμεριανικής καταγωγής, διεκδίκησε Oscar Β’ ανδρικού ρόλου  για την ερμηνεία του στην ταινία «Σκυλίσια μέρα».

1975: Ο διευθυντής φωτογραφίας  Ντιν Ταβουλάρις πήρε το βραβείο Oscar της ταινίας «Νονός 2».

Την ίδια χρονιά, ο Τζον Κασσαβέτης, σκηνοθέτης και ηθοποιός, ήταν υποψήφιος στη κατηγορία Καλύτερη Σκηνοθεσία της ταινίας του «A woman under the Influence».

1974: Η ς Θεώνη Βαχλιώτη-Ολντριζ, ενδυματολόγος,  κερδίζει το Oscar της ταινίας  «Υπέροχος Γκάτσμπι», στη κατηγορία Κοστούμια. Πρωταγωνιστές της ταινίας ήταν οι  Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Μία Φάροου.

1970: Η ταινία του σκηνοθέτη, Κώστα Γαβρά, «Ζ» διεκδικεί Oscar στις κατηγορίες: Καλύτερη Σκηνοθεσία, Καλύτερη Ταινία και Διασκευασμένου Σεναρίου.

1969: Ο Τζον Κασσαβέτης ήταν  υποψήφιος στη κατηγορία Πρωτότυπου Σεναρίου  για την ταινία «Faces».

1968: Ο Τζον Κασσαβέτης ήταν υποψήφιος για Oscar Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία «Και οι 12 ήταν καθάρματα».

1966: Ο σκηνοθέτης, Βασίλης Γεωργιάδης, ήταν υποψήφιος για Oscar Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας για «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο».

1965: Η ταινία του σκηνοθέτη,  Μιχάλη Κακογιάννη, «Ζορμπάς» είχε τρεις υποψηφιότητες για Oscar: Καλύτερη Σκηνοθεσία, Καλύτερη Ταινία και Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου. Τελικά ένα από τα Oscar που κέρδισε ήταν αυτό της Σκηνογραφίας όπου το πήρε ο Βασίλης Φωτόπουλος.

1964: Ο Βασίλης Γεωργιάδης ήταν υποψήφιος με τα «Κόκκινα Φανάρια» για το Oscar Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Εκείνη την χρονιά, ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης Ελία Καζάν (το πραγματικό του όνομα ήταν Ηλίας Καζατζόγλου) ήταν υποψήφιος για Oscar Σκηνοθεσίας για την ταινία  «Αμέρικα, Αμέρικα».

1963: Ο Τέλης Σαβάλας  ήταν υποψήφιος στη κατηγορία Β’ Ανδρικού Ρόλου της ταινίας «Ο βαρυποινίτης του Αλκατράζ».

Την ίδια χρονιά, η ενδυματολόγος Θεώνη Βαχλιώτη-Ολντριζ  ήταν υποψήφια για την «Φαίδρα» του Ζιλ Ντασέν, ενώ ο Μιχάλης Κακογιάννης στη κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας για την «Ηλέκτρα».

1962: Ο Γιώργος Τσακίρης παίρνει Oscar Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία «West Side Story».

1961: Η Μελίνα Μερκούρη ήταν υποψήφια στη κατηγορία Ά Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Ποτέ την Κυριακή» και η ενδυματολόγος Θεώνη Βαχλιώτη-Όλντριτζ  στη κατηγορία Καλύτερα Κοστούμια. Εκείνη τη βραδιά, ο Μάνος Χατζιδάκης απέσπασε το Oscar για την μουσική του στην συγκεκριμένη ταινία.

1956: Ο Ελίας Καζάν ήταν υποψήφιος για το Oscar Σκηνοθεσίας της ταινίας «Ανατολικά της Εδέμ».

1955: Ο σκηνοθέτης Ελίας Καζάν κατακτά το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο για την ταινία του  «Το λιμάνι της αγωνίας».

1952:Ο Ελίας Καζάν διεκδίκησε Oscar Σκηνοθεσίας για την ταινία   «Λεωφορείο ο Πόθος».

1948: Ο Ελίας Καζάν κερδίζει το Oscar για τη σκηνοθεσία της ταινίας «Συμφωνία Κυρίων».

1943: Η Κατίνα Παξινού κερδίζει το Oscar  Β΄ γυναικείου ρόλου  για την ταινία «Για ποιον χτυπά η καμπάνα».  Αξίζει να σημειώσουμε πως ήταν η μοναδική μη Αμερικανίδα ηθοποιός που κέρδισε αυτή την σημαντική διάκριση.

1937:Ο   Ερμής Παναγιωτόπουλος, ελληνοαμερικανός και γνωστός ως Hermes Pan, πήρε το  το Oscar  για τις χορογραφίες του  στην ταινία «A Damsel in Distress».

1936: Ο Hermes Pan ήταν υποψήφιος για τις χορογραφίες τους στην ταινία «Swing Time» .

1935: Ο Hermes Pan ήταν υποψήφιος για το Oscar για τις χορογραφίες τους στην ταινία «Top Hat».