Όσους ανθρώπους γνωρίζω που ασχολούνται με την κηπουρική δίνουν πολλή αγάπη στα φυτά και στους σπόρους που καλλιεργούν ανταμείβοντας τους με τους καλύτερους καρπούς.

Μάλιστα, για τους περισσότερους είναι κι ένα είδος ψυχοθεραπείας καθώς τους βοηθάει να χαλαρώσουν και να αποβάλλουν το στρες της καθημερινότητας.

Θυμάμαι, πριν μερικά χρόνια είχα διαβάσει το βιβλίο της Όπρα «Αυτό που ξέρω» (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα) και έλεγε πόσο καλό της φτιάχνει που έχει το δικό της λαχανόκηπο και πόσο πολύ τη βοηθάει η επαφή που έχει με την φύση. Σε κάποιο άλλο σημείο του βιβλίου σχολίαζε πως με τους γείτονες της ανταλλάσσουν τα προϊόντα που βγαίνουν κατευθείαν από το χωράφι τους. Πολλές φορές ετοιμάζουν το μεσημεριανό γεύμα και το απολαμβάνουν όλοι μαζί.

Η επαφή με το χώμα πραγματικά σε βοηθάει και κάνει καλό στην ψυχή σου, για αυτό, προτείνω να διαβάσεις αυτό το άρθρο για να μάθεις τα λαχανικά που φυτεύουμε τον Απρίλιο κι έπειτα να αγοράσεις τους καρπούς.

  • Πιπεριές: φυτεύονται σε θερμοκρασίες μεταξύ 18-35C. Γύρω στις 2 βδομάδες χρειάζεται να βλαστήσουν και το πολύ δύο μήνες αργότερα πρέπει να τις μεταφυτέψεις.
  • Μελιτζάνες: φυτεύονται μεταξύ 23-32C και χρειάζονται 5-15 ημέρες για να βλαστήσουν. Το πολύ μέσα σε ενάμιση μήνα πρέπει να τις μεταφυτέψεις.
  • Πατάτα: φυτεύεται μεταξύ 18 και 21C (επίσης μπορούμε και τον Ιούλιο- Αύγουστο) και η βλάστηση τους γίνεται πολύ γρήγορα.
  • Καρότο: φυτεύεται μεταξύ 7-30C και θεωρείται πολύ εύκολο λαχανικό. Για να βλαστήσει χρειάζονται περίπου 15 ημέρες, ενώ η μεταφύτεψη γίνεται άμεσα.

Τα plus της κηπουρικής

  • Έχεις ένα καταπληκτικό χόμπι που σου φέρνει στο πιάτο την καλύτερη πρώτη ύλη
  • Απομακρύνει το άγχος
  • Έχεις φρέσκα λαχανικά
  • Νιώθεις δημιουργικός