Η γαστρονομία της Γερμανίας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως πρόκειται για μια «βαριά» κουζίνα και είναι απόλυτα φυσιολογικά μιας και οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές.

Κάνοντας ένα ταξίδι ως εκεί παρατήρησα πως κάθε γερμανική πόλη έχει τη δική της σπεσιαλιτέ. Όμως και οι μετανάστες έχουν καταφέρει να επηρεάσουν την γερμανική κουζίνα, ενώ σε πολλά σημεία κάθε πόλης βλέπεις εστιατόρια με pasta, κινέζικο, γύρο και ντονέρ.

Τα λουκάνικα είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της γερμανικής κουζίνας –μάλιστα υπάρχουν πάνω από 1.500 είδη- και φυσικά το χοιρινό κότσι με πατάτα και ξινολάχανο το συναντάς από τη βόρεια μέχρι την νότια άκρη της χώρας.

Από τις πρώτες ημέρες που θα βρεθείς στη Γερμανία θα διαπιστώσεις πως το κρέας δεν λείπει από το τραπέζι όπως και οι μαύρες σάλτσες, το ξυνολάχανο που συνοδεύει κάθε πιάτο και οι βραστές πατάτες.  Το λουκάνικο Φρανφούρτης είναι το διασημότερο και το χρησιμοποιούν συνήθως για τα εκλεκτά hot dog –μια γευστική πρόταση που έχουμε υιοθετήσει και στη χώρα μας.

Η κάθε περιοχή φτιάχνει τα δικά της παραδοσιακά λουκάνικα –όπως συμβαίνει κι στην Ελλάδα- τα οποία αποτελούνται από διάφορα κρέατα και μπαχαρικά. Στην Βαυαρία επικρατεί το λευκό λουκάνικο (Weiwurst) που συνήθως το τρώνε για πρωινό.

Το παραδοσιακό πιάτο της χώρας, που αξίζει να το δοκιμάσεις εκεί, είναι το χοιρινό κότσι Schweinehaxe (είτε βραστό είτε καπνιστό) με ξυνολάχανο, πατατοσαλάτα, κέτσαπ-μουστάρδα.  Στη βόρεια πλευρά της χώρας κυριαρχεί περισσότερο το Labskaus, το οποίο είναι βοδινό κρέας, πατάτες, ρέγγα, κρεμμύδια, παντζάρι γαρνιρισμένο με αυγό.

Το γερμανικό πρωινό αποτελείται κυρίως από καφέ ή τσάι και τα συνοδεύουν με αυγά scrubble ή μελάτα, ψωμί με βούτυρο και μαρμελάδα. Το μεσημεριανό συνήθως ξεκινάει με πρώτο πιάτο την  σούπα και ακολουθεί το κυρίως με το κρέας να πρωταγωνιστεί και ολοκληρώνουν με επιδόρπιο κομπόστας.  Κατά τη διάρκεια της ημέρας τρώνε τα περίφημα κουλουράκια Πρέτζελ που προέρχονται από την νότια Γερμανία –άλλοι υποστηρίζουν πως προέρχονται από την Γαλλία.

Ο βασιλιάς του φαγητού είναι το λουκάνικο και του ποτού η μπίρα όπου θα βρείτε πάνω από 1.000 ετικέτες. Σύμφωνα με μια παλαιότερη έρευνα, οι Γερμανοί καταναλώνουν περίπου 116 λίτρα μπύρα ετησίως. Μάλιστα στις 23 Απριλίου γιορτάζουν την «Ημέρα της Γερμανικής Μπύρας». Αυτή η γιορτή έχει απλώσει τα φτερά της σε πολλές χώρες του κόσμου  που διοργανώνουν φεστιβάλ μπύρας.

Τα πιάτα που προτείνω να δοκιμάσεις από την γερμανική κουζίνα:

  • Apfelstrudel: στρούντελ μήλου με τραγανό φύλλο γεμισμένα με μήλα, ζάχαρη, κανέλα και σταφίδες –προέρχεται από τον 18ο αιώνα. Απόλαυσε τα με τον καφέ σου ή το τσάι σου.
  • Eintopf: Ζεστή σούπα από ζωμό κρέατος με πατάτες –επιλέγεις το κρέας που θέλεις να το συνοδεύσεις. Για έξτρα γεύση πρόσθεσε μπόλικο πιπέρι.
  • Kartoffelpuffer: Τραγανές τηγανιτές κροκέτες με τριμμένη πατάτα, αυγό, κρεμμύδι και μείγμα μπαχαρικών.

Ποικιλία με λουκάνικά: Συνόδευσε την μπύρα σου και πρόσθεσε τοπικά