Στην οροσειρά της Πίνδου, 46 πανέμορφοι οικισμοί συνθέτουν τα ξακουστά Ζαγοροχώρια που προσελκύουν τους τουρίστες κάθε εποχή του χρόνου. Το όμορφο τοπίο, τα πέτρινα γεφύρια, ο ποταμός Βοϊδομάτης, η ηπειρωτική κουζίνα συνθέτουν ένα μοναδικό κάδρο σ΄ αυτό τον ευλογημένο τόπο της Ηπείρου.

Τα τελευταία 8 χρόνια επισκέπτομαι τα Ζαγοροχώρια δύο φορές το χρόνο και κάθε φορά επιστρέφω με τις ωραιότερες εικόνες. Η καλύτερη εποχή για να εξερευνήσεις την ευρύτερη περιοχή είναι η άνοιξη και το καλοκαίρι.

View this post on Instagram

Σήμερα είδα καλή ημέρα και το μυαλό ξέφυγε σε ποτάμια και καλοκαίρι. Ειδικά στα καλοκαίρια που κλείνουν μέσα τους αποδράσεις στον Βοϊδομάτη και τα αγαπημένα μου Ζαγοροχώρια. Με το τρέξιμο της ημέρας και τον ενθουσιασμό για το αυριανό ταξίδι ξέχασα να ανεβάσω νωρίτερα τη φωτό. Στο site πάντως θα βρεις tips για να περάσεις φανταστικά στα Ζαγοροχώρια και άρθρο για να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου στο #rafting#travelling#travels#tb#zagoroxoria#βοιδοματης #epirus#visitgreece#instatravels#solife#livingsmart#summer##travellinglife#travelblogger#instalife

A post shared by So life by Christina Zachou (@solife.gr) on

Οι προτάσεις μου:

  • Βόλτα στο γραφικό χωριό Καπέσοβο. Το γραφικό χωριό, για μένα από τα ωραιότερα του συμπλέγματος,  βρίσκεται πολύ κοντά στο φαράγγι του Βίκου. Ένα πετρόχτιστο μονοπάτι συνδέει το Καπέσοβο με το γειτονικό Βραδέτο και αξίζει να ακολουθήσεις τη διαδρομή.  Το χωριό μέχρι σήμερα διατηρεί την ζαγορίσια αρχιτεκτονική και μια βόλτα στα σοκάκια θα σε αποζημιώσει. Να κάνεις στάση για γλυκό και καφέ στη «Στέρνα» που βρίσκεται στη πλατεία του χωριού. Παραδοσιακά γλυκά, πιάτα ημέρας με αγνά τοπικά υλικά, σπιτική λεμονάδα και ελληνικός καφές στη χόβολη είναι τα must του εκλεκτού καταλόγου.

  • Βουτιά στις Κολυμπήθρες στο Πάπιγκο. Λίγο πριν φτάσεις στο Μικρό Πάπιγκο στην αριστερή πλευρά θα δεις μια ξύλινη πινακίδα που ακολουθώντας την θα βρεθείς στις Κολυμπήθρες. Σε κάποιο σημείο το ρέμα στενεύει και θα βρεθείς μπροστά σε ένα μικρό φαράγγι. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πολλοί επισκέπτες απολαμβάνουν το μπάνιο τους. Σύμφωνα με την παράδοση λέγεται πως κι ο Αλή Πασάς απολάμβανε εκεί το μπάνιο του.
  • Εξερεύνηση στο Μεγάλο Πάπιγκο. Από τα πιο δημοφιλή χωριά του συμπλέγματος όπου μπορείς να κάνεις μια βόλτα στα σοκάκια και την κεντρική πλατεία. Τα σπίτια του οικισμού είναι σκεπασμένα με τη σκούρα γκρίζα ηπειρώτικη πλάκα, ενώ οι αυλές είναι γεμάτες λουλούδια. Μόλις 4 χιλιόμετρα το χωρίζουν από το Μικρό Πάπιγκο, το οποίο δεν είναι το ίδιο κοσμοπολίτικο.
  • Φαγητό στα Ριζά στο χωριό Ελάτη. Εκεί με έστειλαν πρώτη φορά οι ντόπιοι και το επισκέπτομαι κάθε φορά. Καλομαγειρεμένα τοπικά πιάτα με θέα στη χαράδρα του Βίκου. Από το μενού έχω ξεχωρίσει το αγριογούρουνο στη γάστρα μεκυδώνια και δαμάσκηνα,  μοσχαράκι με χυλοπίτες, κότσι, αρνάκι με σπανάκι και φέτα και ζαρκάδι με κάστανα και μήλα. Άφησε οπωσδήποτε χώρο για το εκλεκτό επιδόρπιο: «τούρτα κατσαρόλας» και θα γλείφεις τα δάχτυλα σου!

  • Rafting στον Βοιδομάτη. Στο καθαρότερο ποτάμι της Ευρώπης απόλαυσε με την παρέα σου την κατάβαση με την βάρκα. Το ποτάμι δεν έχει βαθμό δυσκολίας για αυτό μπορεί να κάνει άνετα ένας αρχάριος. Η κατάβαση διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα και το μοναδικό τοπίο θα σε αποζημιώσει.

  • Ιππασία στον Βοϊδομάτη. Γύρω από το ποτάμι γίνονται πολλές αθλητικές δραστηριότητες όπως και η ιππασία με καλά εκπαιδευμένα άλογα.
  • Επίσκεψη στη μονή της Αγίας Παρασκευής στο Μονοδένδρι. Χτισμένη στο χείλος της χαράδρας του Βίκου, κοιτώντας την από μακριά έχεις την εντύπωση πως κρέμεται στον αέρα.

  • Πιάτα με κύριο υλικό το μανιτάρι. Στο εστιατόριο «Κανέλα και Γαρύφαλλο» στη Βίτσα θα απολαύσεις μοναδικά πιάτα με πρωταγωνιστή το μανιτάρι. Ξεκίνησε με μανιταρόσουπα, δοκίμασε αμπελοφάσουλα με μανιτάρια και φυσικά γλυκό μανιτάρι. Ο ιδιοκτήτης καλλιεργεί ο ίδιος ποικιλίες μανιταριών και ανάλογα την εποχή το μενού τροποποιείται.