Η συγκεκριμένη συνταγή είναι από του μοναχούς των Μετεώρων που όπως έχω γράψει σε παλαιότερο άρθρο προσέχουν πολύ τη διατροφή του αποφεύγοντας το κρέας. Η κουζίνα τους αποτελείται από φρούτα, λαχανικά και ψάρια. Ρίχνοντας μια ματιά στις συνταγές τους ανακάλυψα πολύ ενδιαφέρον πιάτα, τα οποία μπορούμε να τα βάλουμε στο δικό μας τραπέζι –όχι μόνο τις ημέρες της νηστείας.

Το σημερινό πιάτο, γεμιστά με χταπόδι, μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον και ναι, θα ήθελα να το δοκιμάσω με αυτόν τον τρόπο ξεφεύγοντας λίγο από το κλασσικό.

Υλικα:

1 μικρό χταπόδι γύρω στο 1 κιλό

150 γρ γαρίδες
4 ντομάτες μέτριες
4 μέτριες μελιτζάνες
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια τριμμένα
½ φλ καφέ ούζο
1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
1 κούπα χυμό ντομάτας

1 κ.γ. ζάχαρη
2-3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 πιπεριά γλυκιά ψιλοκομμένη

Λίγο μάραθο
πιπέρι

1 κ.γ αλάτι
μια πρέζα κύμινο

λίγο μπαχάρι

Eκτελεση:
Βράζουμε ελαφρά το χταπόδι με 1 ½ φλιτζάνι νερό και το ούζο και το μπαχάρι σε πολύ σιγανή φωτιά, γύρω στη μισή ώρα. Το νερό του το φυλάμε. Ετοιμάζουμε τις ντομάτες όπως για τα κλασσικά γεμιστά. Αφαιρούμε το καπάκι με ένα κοφτερό μαχαίρι και αδειάζουμε τις ντομάτες με ένα κουταλάκι του γλυκού προσεχτικά για να μην χαλάσουμε την ντομάτα. Την ψίχα τους την προσθέτουμε στη γέμιση. Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες, καθαρίζουμε περιμετρικά και με κάθετες λωρίδες την φλούδα, εναλλάξ.. δηλαδή μια καθαρίζουμε μια αφήνουμε. Χαράζουμε κάθε μελιτζάνα, την αλείφουμε πολύ καλά με ελαιόλαδο και μόλις το απορροφήσει την αλείφουμε και πάλι. Ψήνουμε στο grill του φούρνου μας και μόλις μαλακώσουν από τη μια μεριά γυρίζουμε και από την άλλη. Μόλις ψηθούν και μαλακώσουν αρκετά τις βγάζουμε και με ένα κουτάλι πιέζουμε την ψίχα της μελιτζάνας ώστε να σχηματιστεί μια βαρκούλα. Σοτάρουμε το χταπόδι με τα κρεμμύδια με το 1/4 φλυτζ. λάδι και τα αφήνουμε να μαλακώσουν για 5 λεπτά σε σιγανή φωτιά με το καπάκι κλειστό. Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, το ζωμό του χταποδιού και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Προσθέτουμε το ρύζι, το λάδι και τα υπόλοιπα υλικά τις γαρίδες, τον μαϊντανό, τις πιπεριές, τον μάραθο τα μπαχαρικά μας, αλάτι, πιπέρι, κύμινο, και βράζουμε για 5 λεπτά. Γεμίζουμε με το μείγμα τις μελιτζάνες και αν θέλουμε τις σκεπάζουμε με ροδέλες ντομάτας. Γεμίζουμε και τις ντομάτες όπως συνήθως για τα γεμιστά, βάζουμε τα καπάκια τους. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45-60 περίπου λεπτά.

 

Περιμένω εντυπώσεις!