Η κουζίνα της Ιταλίας είναι εύκολη, υγιεινή και αποτελείται από απλές γεύσεις. Μάλιστα, τα πιο πολλά φαγητά τους αποτελούνται από 4 μέχρι 8 συστατικά –σχεδόν ποτέ παραπάνω. Είναι ευρέως γνωστό πως οι Ιταλοί μάγειρες βασίζονται στην ποιότητα των υλικών και δεν τους ενδιαφέρει να φτιάξουν περίπλοκα πιάτα. Επίσης, οι περισσότερες συνταγές προέρχονται από τις γιαγιάδες και όχι από επαγγελματίες σεφ.

Έχω γυρίσει όλη την Ιταλία και έχω δοκιμάσει σχεδόν όλα τα παραδοσιακά πιάτα. Ομολογώ πως ο ιταλικός νότος έχει τα πιο νόστιμα φαγητά σε ολόκληρη την χώρα.

Στις πόλεις του Νότου κυριαρχούν τα λαχανικά, τα θαλασσινά και τα όσπρια. Πιάτα όπως φασόλια με καλαμάρι, pasta με θαλασσινά, φακόρυζο είναι ανάρπαστα και θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

Η Νάπολη είναι η πατρίδα της πίτσας που ψήνεται σε φούρνο με ξύλα –και μόνο! Η πραγματική πίτσα ήταν ένα χωριάτικο φαγητό από ζυμάρι, ελαιόλαδο και ντομάτες που χρονολογείται περίπου τον 18ο αιώνα και την έτρωγαν κατά τη διάρκεια της ημέρας στις φτωχογειτονιές.  Ο υπόλοιπος κόσμος την αγνοούσε μέχρι που η Βασίλισσα Μαργαρίτα αποφάσισε να τη δοκιμάσει. Έτσι, προς τιμήν της δημιουργήθηκε πίτσα μαργαρίτα, με μοτσαρέλα, ντομάτα και βασιλικό ώστε να περιέχει τα χρώματα της ιταλικής σημαίας – κόκκινο, άσπρο και πράσινο.

Τα πιο χαρακτηριστικά ιταλικά πιάτα:

  • Carbonara – Η περιβόητη σάλτσα γίνεται με ωμό αυγό, πανσέτα και λίγο λευκό κρασί δένοντας άψογα με spaghetti. Έστω μια φορά αξίζει να δοκιμάσεις αυτό το κλασσικό πιάτο.
  • Κοτόπουλο parmigiana – Φτιάχνεται με φιλέτο κοτόπουλο παναρισμένο και τηγανισμένο με σάλτσα ντομάτας όπου το πασπαλίζεις με παρμεζάνα. Από τα πιο δημοφιλή ιταλικά φαγητά των κατοίκων.
  • Lasagna – Μεγάλα φύλλα ζυμαρικών που τα τοποθετήσεις στο πυρέξ και σε κάθε στρώση βάζεις κιμά, κομματάκια λουκάνικου, ρικότα, σάλτσα ντομάτας και παρμεζάνα.
  • Risotto – Προτιμήστε με μανιτάρια ή θαλασσινά (κλασσικό πιάτο της Βενετίας)
  • Parmigiana di melanzane – Στο πυρέξ βάζεις στρώσεις τηγανιτής μελιτζάνας με χυμό ντομάτας, παρμεζάνα, μοτσαρέλα και βασιλικό. Ένα πολύ νόστιμο πιάτο με λίγα υλικά που φτιάχνεται κυρίως στην Νάπολη.
  • Αlfredo Πηχτή, λευκή σάλτσα από βούτυρο και παρμεζάνα ιδανική για μακαρόνια. Στους ιταλικούς καταλόγους θα την βρεις ως «pasta al burro e parmigiano» (μακαρόνια με βούτυρο και παρμεζάνα).
  • Tiramisu –Φτιάχνεται από στρώσεις σαβαγιάρ τα οποία είναι βουτηγμένα σε καφέ εσπρέσο και κρέμα από μασκαρπόνε.
  • Gelato – Σε κάθε γωνία θα βρεις gelaterias μιας και το παγωτό στη γειτονική χώρα τρώγεται όλες τις εποχές του χρόνου.
  • Pannacotta – Γίνεται από μαγειρεμένη κρέμα γάλακτος, η οποία έχει στερεοποιηθεί με ζελατίνη.