Το καλοκαίρι βρίσκεις, πάντα λίγο παραπάνω, χρόνο για να διαβάσεις  βιβλία. Και είναι η καλύτερη συντροφιά που μπορείς να έχεις στην παραλία, στο καράβι ή το αεροπλάνο.

Λίγο πριν φτιάξεις την βαλίτσα σου για τις καλοκαιρινές διακοπές πήγαινε σε ένα βιβλιοπωλείο να επιλέξεις την φετινή σου, πολύτιμη παρέα.

Οι δικές μου προτάσεις:

Ο Τζάστιν Γκρέι και οι φύλακες της γης / Ελένη Ανδρεάδη ( ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ)

Ο 12χρονος Τζάστιν Γκρέι έχει βαρεθεί τους υπερήρωες με τα απίστευτα κατορθώματα τους. Μια μέρα έξω από το παράθυρο του ανακαλύπτει έναν απόρρητο φάκελο με αινιγματικά στοιχεία για ένα επικίνδυνο αέριο που απειλεί τον πλανήτη και θα κληθεί ο ίδιος να σώσει τον πλανήτη. Με τη βοήθεια των φίλων του ξεκινάνε το κυνήγια για να συλλέξουν στοιχεία. Θα μπορέσουν 4 συνηθισμένα παιδιά να καταφέρουν το αδύνατο την ώρα που ένας απειλητικός άντρας τα καταδιώκει στα πέρατα της Γης;

 Η Αγαπητικιά / Σόφη Θεοδωρίδου (ΨΥΧΟΓΙΟΣ).

 Κόρη καλής αθηναϊκής οικογένειας, η Ρόσα γεννήθηκε ανυπότακτη, ενώ ανατράφηκε με ελευθερία έχοντας μητέρα μια γυναίκα κλεισμένη στον κόσμο της και για πατέρα έναν επιπόλαιο μπον βιβέρ.

Η νεαρή αριστοκράτισσα θα σοκάρει την οικογένειά της, όταν το καλοκαίρι του 1914 ερωτευτεί τον Χάρη, έναν φτωχό φοιτητή της ιατρικής που κατάγεται απ’ τις τουρκοκρατούμενες ως πρόσφατα περιοχές της Μακεδονίας. Κι ενώ ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος μαίνεται, κι η Αθήνα, η πόλη της, κι η Ελλάδα ολόκληρη σπαράσσονται από τον διχασμό που δημιουργεί η ρήξη Κωνσταντίνου και Βενιζέλου, εκείνη θα ασπαστεί τον βενιζελισμό αψηφώντας τις φιλοβασιλικές της καταβολές και θα βαδίσει σε δρόμους ριψοκίνδυνους, κερδίζοντας για τις επιλογές της από τους συμπολίτες της το ειρωνικό παρανόμι «η αγαπητικιά του Τουρκομερίτη».

 

Ένα φιλί από τον κύριο Φίτζερλαντ/ Natasha Lester (ΔΙΟΠΤΡΑ).

 Στη Νέα Υόρκη του Υπέροχου Γκάτσμπι, του τζιν, της τζαζ και της ευημερίας, οι νεαρές γυναίκες έκοβαν κοντά τα μαλλιά τους, βάφονταν έντονα, έπιναν, κάπνιζαν και είχαν δικαίωμα ψήφου.

Η Έβελιν Λόκχαρτ είχε αποφασίσει να γίνει γιατρός, ενάντια στους συντηρητικούς γονείς της, την ανταγωνιστική αδελφή της Βιόλα και τον καλύτερο φίλο της Τσάρλι που μια μέρα θα παντρευόταν ενάντια σε όλα τα στερεότυπα της εποχής.
Ωστόσο, χρειαζόταν χρήματα και ήξερε ότι θα πλήρωνε το όνειρό της με το τίμημα της αξιοπρέπειας, αν κατάφερνε να περάσει την οντισιόν στο περίφημο καμπαρέ Ζίγκφελντ Φόλις.
Κι αν γινόταν μια χορεύτρια του κανκάν, αν ζούσε μέσα στα μυθιστορήματα του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ –όπου οι ηρωίδες του έσπαγαν όλους τους κανόνες–, τι θα σήμαινε αυτό για τη σχέση της με τον τραπεζίτη Τόμας Ουίτμαν;
Θα μπορούσε αυτός ο άντρας να ερωτευτεί μια γυναίκα με σκανδαλώδη ζωή;

 

Ολέθριο πάθος/ Νικόλ- Άννα Μανιάτη (ΨΥΧΟΓΙΟΣ).

Στη Θεσσαλονίκη του 1978, δυο νεαροί φοιτητές, η Χαρά από την Αθήνα και ο Τάσος από τη Λάρισα, ερωτεύονται παράφορα. Τα όνειρα που κάνουν για το κοινό μέλλον τους γεμίζουν τη ζωή τους. Ξαφνικά όλα γκρεμίζονται για τη Χαρά. Ο αγαπημένος της εξαφανίζεται από τη ζωή της ανεξήγητα και οι δυσκολίες επιβίωσης την αναγκάζουν να ξενιτευτεί. Μερικά χρόνια μετά, με τον γάμο της θα σβήσει πια εντελώς από τη ζωή τη Χαρά, τώρα, ως Τζόις Ντρέναν, επιτυχημένη επιχειρηματίας, απρόσιτη και απόμακρη. Ο κατά πολύ νεότερος της ελκυστικός Βολιώτης Άρης θα εισβάλει στη ζωή της. Η έντονη, ανεξήγητη έλξη θα κυριαρχήσει, η Χαρά θα υποκύψει και για λίγο θα ζήσει ένα όνειρο, όμως οι ανατροπές θα είναι καταιγιστικές.

 

Καλή ανάγνωση!