Χτισμένη πάνω σε 118 μικρά νησιά που χωρίζονται με κανάλια και ενώνονται με γέφυρες, η Βενετία σε εντυπωσιάζει με το που θα φτάσεις εκεί. Η ομορφιά και η αρχιτεκτονική της πόλης σε συνδυασμό με τα σημαντικά έργα τέχνης καθιστούν την Βενετία Μνημείο Παγκόσμια Κληρονομιάς (μαζί με την λιμνοθάλασσα).

Περπατώντας τα γραφικά σοκάκια της πόλης ενθουσιάστηκα με την αρχιτεκτονική της πόλης, όπου έχεις την αίσθηση πως ο χρόνος έχει σταματήσει σε μια άλλη πιο γοητευτική εποχή, ενώ κάθε καντούνι με έβγαζε μπροστά στη λιμνοθάλασσα.

Περνώντας τέσσερις υπέροχες ημέρες στην ιταλική πόλη κατάλαβα απόλυτα γιατί συγκαταλέγεται στους 10 πιο διαχρονικούς προορισμούς παγκοσμίως. Αυτή η πόλη έχει εμπνεύσει συγγραφείς, αποτελεί το ιδανικό σκηνικό για αμέτρητες ταινίες και πολλοί είναι εκείνοι που ανταλλάσσουν εκεί αιώνιους όρκους αγάπης.

Οι προτάσεις μου:

  • Βόλτα στη πλατεία του Αγίου Μάρκου: Μια από τις πιο σημαντικές εκκλησίες σε ολόκληρη την Ευρώπη και από τα πιο γνωστά δείγμα ιταλοβυζαντινής αρχιτεκτονικής. Από τον 9ο αιώνα φυλάσσεται εκεί το λείψανο του Ευαγγελιστή Μάρκου.
  • Επίσκεψη στο Παλάτι των Δόγηδων: Έχει χτιστεί στα μέσα του 14ου αιώνα ως κατοικία του Δόγη και διαθέτει τυπική γοτθική αρχιτεκτονική. Από το 1923 έχει μετατραπεί σε μουσείο, εκθέτοντας μια εκτενή συλλογή από αριστουργήματα και φιλοξενώντας εκθέσεις. Αξίζει να ανέβεις την Σκάλα του Γίγαντα με κατεύθυνση την αυλή και να επισκεφτείς το πολυτελώς διακοσμημένο Διαμέρισμα των Δόγηδων και την Αίθουσα της Γερουσίας. Εκεί θα έχεις την ευκαιρία να περπατήσεις στη Γέφυρα των Στεναγμών, τη μόνη κλειστή γέφυρα της Βενετίας. Έχει ονομαστεί έτσι μιας και όσοι μεταφέρονταν από το δικαστήριο προς τις φυλακές, μπορούσαν να πάρουν την τελευταία ανάσα καθαρού αέρα.
  • Χαλάρωση για prosecco με την συνοδεία κλασσικής μουσικής στο cafe Florian. Βρίσκεται πάνω στη πλατεία του Αγίου Μάρκου και οι τιμές είναι λίγο τσιμπημένες. Όμως, αξίζει να καθίσεις στο μέρος που έπιναν τον καφέ τους ο Κάρολος Ντίκενς, ο Κάρλος Γκολντόνι, ο Μαρσέλ Προυστ και ο Καζανόβα.
  • Στα εστιατόρια και τις τρατορίες θα δοκιμάσεις οπωσδήποτε ριζότο με μανιτάρια ή θαλασσινά μιας και είναι το πιο χαρακτηριστικό πιάτο της πόλης.
  • Βαρκάδα με τη γόνδολα: Η αλήθεια είναι πως φτάνοντας στη Βενετία και αντικρύζοντας τις γόνδολες να κάνουν βόλτα μέσα στα κανάλια θέλεις να γίνεις μέρος αυτού του σκηνικού. Αν τα οικονομικά σου το επιτρέπουν να το κάνεις.
  • Επίσκεψη στο Ca’ d’Oro: Είναι ευρύτερα γνωστό ως το «Χρυσό Σπίτι». Το επιβλητικό παλάτι δεσπόζει πάνω  στο Μεγάλο Κανάλι, γοτθικής αρχιτεκτονικής και διακοσμημένη με φλοράλ πρόσοψη. ΠΛέον λειτουργεί ως μουσείο που στεγάζει τα γλυπτά της Αναγέννησης, αλλά και πίνακες του Tiziano και του Guardi. Από τα μπαλκόνια του παλατιού θα φωτογραφήσεις μοναδικά το Μεγάλο Κανάλι.
  • Μετά τις πολλές βόλτες να κάνεις στάση για παγωτό. Σε κάθε γωνιά της πόλης θα βρεις νόστιμες γεύσεις για να δροσιστείς.
  • Δοκίμασε γλυκό από τη Pasticceria Tonolo: Το ζαχαροπλαστείο που χρονολογείται από το 1886 και βρίσκεται στη περιοχή Dorsoduro, είναι πολύ δημοφιλές στους κατοίκους της Βενετίας, προσφέροντας  ποικιλία από λιχουδιές. Σε σχέση με άλλα ζαχαροπλαστεία είναι πιο φθηνό και αξίζει να δοκιμάσεις τις μαρέγκες και τα fritelle -στρογγυλά ντόνατς με σταφίδες και κρέμα γάλακτος-που βγαίνουν την περίοδο του καρναβαλιού.
  • Επίσκεψη στην Εκκλησία Santa Maria dei Miracoli: Βρίσκεται στη περιφέρεια του Cannaregio και χτίστηκε από τα χρήματα που δωρίζονταν από τους ντόπιους για να στεγαστεί η εικόνα της Παναγίας. Ξέφυγε λίγο από το πλήθος του κόσμου και δες από κοντά την μαρμάρινη εκκλησία που βρίσκεται μόλις πέντε λεπτά μακριά από τη Γέφυρα του Ριάλτο.