Νάπολη: Η αρχόντισσα του νότου

Νάπολη: Η αρχόντισσα του νότου

Έχουν περάσει εφτά χρόνια από την πρώτη φορά που επισκέφτηκα αυτή την θαυμάσια πόλη του νότου που δεν κοιμάται ποτέ.  Οι βόλτες δίπλα στη θάλασσα, τα επιβλητικά κάστρα μέσα στη πόλη, τα βασιλικά ανάκτορα, η γραφική Μερτζελίνα, οι καντάδες των ερωτευμένων νεαρών – ναι θα τις δείτε διασχίζοντας τις γειτονιές – το Παυσίλυπο με την ακαταμάχητη θέα και η τοπική κουζίνα με έκαναν να επισκεφτώ αρκετές φορές τη Νάπολη. Και πάντοτε έφευγα με την υπόσχεση να επιστρέψω σύντομα.  Αυτή η γοητευτική πόλη σε κάθε γωνιά της έχει να προσφέρει το κάτι διαφορετικό.

Οι δικές μου προτάσεις

Επίσκεψη στο Καστέλ Νουόβο

Ονομάστηκε νουόβο –καινούργιο- για να ξεχωρίζει από τα δύο παλαιότερα κάστρα, τα οποία ήταν πολύ μικρά για να στεγάσουν ολόκληρη την Αυλή των Ανδεγαυών. Το κάστρο, με τους πέντε επιβλητικούς πύργους, έχει τραπεζοειδές σχήμα και βλέπει στη κεντρική αυλή.

Βόλτα στη Μερτζελίνα

Η ξακουστή πλατεία των ψαράδων δημιουργήθηκε στους πρόποδες του λόφου Ποζίλιπο και υμνήθηκε από  ποιητές και συγγραφείς λόγω της ομορφιάς της. Εκεί μπορείτε πλέον να απολαύσετε τον περίπατο σας, ενώ στα καφενεία – οι ντόπιοι τα αποκαλούν καλέτ- μπορείτε να δοκιμάσετε παγωτά και φρούτα.

Εκδρομή στο Παυσίλυπο

Ο καλύτερος τρόπος να επισκεφτείτε το Πασίλυπο για να απολαύσετε την φυσική του ομορφιά είναι με πλοίο. Επίσης, μπορείτε να το εξερευνήσετε  από την ξηρά μόνο που η διαδρομή είναι αρκετά μεγάλη, αλλά η μαγευτική θέα θα αποζημιώσει και τους πιο δύσκολους ταξιδευτές.

 

Ναπολιτάνικη κουζίνα

Αν είστε λάτρης του καλού φαγητού πρέπει να βάλετε οπωσδήποτε στη ταξιδιωτική σας ατζέντα τον συγκεκριμένο προορισμό, ειδικά για να δοκιμάσετε τις τοπικές τους γεύσεις φτιαγμένες με απλά υλικά και πολύ μεράκι. Η ναπολιτάνικη κουζίνα βασίζεται στα τρία Π: πίτσα, πάστα (ζυμαρικά), πομοντόρο (ντομάτα). Επίσης θωρείται η πατρίδα του παγωτού και των εκλεκτών γλυκών.

Η Νάπολη διαθέτει μεγάλη ποικιλία εστιατορίων που ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Προτείνω να δειπνήσετε σε τοπικές τρατορίες –έχουν πιο φιλική ατμόσφαιρα από τα εστιατόρια- για να γευτείτε τα τοπικά εδέσματα. Πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε είναι Spaghetti con le Vongole –σπαγγέτι με μύδια, σερβιρισμένα σκέτα ή με σάλτσα ντομάτας το οποίο το επιλέγουν για πρώτο πιάτο-, Pasta e Fagioli – ζυμαρικά με φασόλια-, Carne al Ragu –ρολό κρέατος με σάλτσα ντομάτας, ένα τυπικό κυριακάτικο γεύμα. Το Πάσχα φτιάχνουν το Casatiello, μια παραδοσιακή χωριάτικη πίτα γεμισμένη με τυρί, σαλάμι και αυγό. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε φαγητό από τις καντίνες όπως κροκέτες πατάτας, τηγανιτές πίτσες και παντσερότι (ραβιόλια).

Πίτσα

Η Νάπολη είναι η πατρίδα της αυθεντική πίτσας –έχω γυρίσει όλη την χώρα και πιστέψετε με δεν έχω φάει καλύτερη ζύμη- που ψήνεται σε φούρνο με ξύλα. Η πραγματική πίτσα ήταν ένα χωριάτικο φαγητό από ζυμάρι, ελαιόλαδο και ντομάτες που χρονολογείται περίπου τον 18ο αιώνα και την έτρωγαν κατά τη διάρκεια της ημέρας στις φτωχογειτονιές.  Ο υπόλοιπος κόσμος την αγνοούσε μέχρι που η Βασίλισσα Μαργαρίτα αποφάσισε να τη δοκιμάσει. Έτσι, προς τιμήν της δημιουργήθηκε πίτσα μαργαρίτα, με μοτσαρέλα, ντομάτα και βασιλικό ώστε να περιέχει τα χρώματα της ιταλικής σημαίας – κόκκινο, άσπρο και πράσινο.