Γράφει ο Γιώργος Πράτανος

 

«Εσύ θα συγχωρούσες έναν παιδεραστή δολοφόνο;».

Αυτή η ρητορική ερώτηση παίρνει άλλες διαστάσεις για όποιον παρακολουθήσει το Frozen, το διάσημο έργο της Bryony Lavery, που υπογράφει και πρωταγωνιστεί ο Σωτήρης Χατζάκης, ενώ στους άλλους δύο ρόλους συναντάμε την Έφη Μουρίκη και τη Δέσποινα Κούρτη.

Το ανελέητο σφυροκόπημα αντιφατικών συναισθημάτων διαρκείας δύο ωρών δεν μπορεί παρά να παρασύρει τον θεατή σε ένα σπιράλ ερωτήσεων που θέτει η ίδια η ιστορία και διαπερνά τον εγκεφαλικό φλοιό σαν τρυπάνι.

Η εξαφάνιση της Ρόνα, ενός 10χρονου κοριτσιού, η καρτερία και η πίστη της μητέρας της πως θα επιστρέψει ζωντανή, η εξιχνίαση της υπόθεσης, η σύλληψη του παιδεραστή και κατά συρροή δολοφόνου, η οργή και το πένθος της μητέρας της, η προσπάθεια της ψυχιάτρου να μπει στο κεφάλι του δράστη αποτελούν τα γεγονότα της άβολης ιστορίας που εκτυλίσσεται στο σανίδι του Από Μηχανής Θεού.

Και μετά; Η λύτρωση μοιάζει να έχει οδυνηρό τίμημα. Η συγχώρεση, πολυτέλεια. Η κατανόηση, συνέργεια.

Ο Σωτήρης Χατζάκης στο ρόλο του Ralf εντυπωσιάζει. Σκοτεινός και κρυστάλλινος ταυτόχρονα, αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως είναι ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του. Η Έφη Μουρίκη (Νάνσι) επιστρατεύει όλα τα εκφραστικά μέσα στην προσπάθειά της να αποτυπώσει το σπαραγμό και τα ηθικά διλήμματα της μοιραίας μητέρας. Ανάμεσα στην τραγική ηρωίδα και τον φυσικό αυτουργό του ανοσιουργήματος στέκεται παραπαίοντας η ψυχρή ψυχολόγος την οποία ερμηνεύει η Δέσποινα Κούρτη. Ένας ρόλος κλειδί, σύνθετος και δύσκολος γιατί δεν είναι τόσο «αβανταδόρικος». Εν τούτοις, η ηθοποιός καταφέρνει να σταθεί επάξια.

Με τη σκηνοθεσία του ο Σωτήρης Χατζάκης δεν βγάζει απλά τον καλύτερο εαυτό των ηθοποιών, αλλά ίσως και των θεατών.

Τολμήστε να το παρακολουθήσετε.

 

Παίζουν

Σωτήρης Χατζάκης, Έφη Μουρίκη, Δέσποινα Κούρτη

Συντελεστές

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Αννίτα Δεκαβάλλα

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Σωτήρης Χατζάκης

ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Έρση Δρίνη

ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Κωνσταντίνος Κυριακού

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Παρασκευή: 21:00

Σάββατο: 21:00

Κυριακή: 20:00

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος: 15 ευρώ

Μειωμένο (ισχύει για φοιτητές, ανέργους, ΑΜΕΑ): 12 ευρώ

Ατέλειες: 5 ευρώ

Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες με διάλειμμα

Θέατρο Από Μηχανής, Ακαδήμου 13

Τηλέφωνο: 210.5232097