Το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι μου είχε ως κυρίως πιάτο χοιρινό με δαμάσκηνα και πάπρικα, όπου το συνόδευσα με baby πατάτες.

Η αλήθεια είναι πως δεν είχα αποφασίσει -μέχρι τελευταία στιγμή- τι θα ετοιμάσω για το δείπνο. Σκέφτηκα να πάω μέχρι το κρεοπωλείο που εμπιστεύομαι και να δω τι θα μου κάνει εντύπωση. Απ όλα όσα είδα αποφάσισα να πάρω χοιρινό με γέμιση δαμάσκηνο κι όλο πασπαλισμένο με πάπρικα.

Η ευγενική πωλήτρια με προέτρεψε όταν το ψήσω αντί για νερό να του βάλω χυμό πορτοκάλι. Και εκείνη την στιγμή που ήρθε όλη η έμπνευση. Το προηγούμενο βράδυ ετοίμασα μια καταπληκτική μαρινάδα, όπου άφησα μέσα το χοιρινό μου.

Το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό, καθώς οι καλεσμένοι μου ξετρελάθηκαν με το νοστιμότατο δείπνο.

 

Υλικά

1 ρολό χοιρινό

10 babay πατάτες

2 πορτοκάλια (χυμό)

5 κουταλιές μουστάρδα (απαλή)

1 κουταλάκι μέλι

Αλάτι

Λάδι

 

Εκτέλεση:

Σ’ ένα μεγάλο μπολ βάλε το χυμό από τα πορτοκάλια, τη μουστάρδα, αλάτι, το μέλι και το λάδι ανακατεύοντας πολύ καλά. Πρόσθεσε το χοιρινό και άφησε το για 12 ώρες μέσα στο ψυγείο σου.

Μέσα στη γάστρα βάλε το χοιρινό, τις baby πατάτες και ρίξε από πάνω την μαρινάδα. Σκέπασε καλά και άστο να ψηθεί για περίπου δύο ώρες. Μην ανοίξεις καθόλου τη γάστρα, ούτε να γυρίσεις το χοιρινό. Δέκα λεπτά πριν κλείσεις το φούρνο βγάλε το καπάκι της γάστρας για να ξεροψηθεί το φαγητό σου.

 

Extra tips:

  • Μπορείς στη μαρινάδα να προσθέσεις μπόλικο πιπέρι -αλλά θα είναι πιο πικάντικο γιατί η πάπρικα έχει ήδη έντονη γεύση.
  • Πρόσθεσε τριμμένο φουντούκι πάνω από τις πατάτες.