Η νέα ταινία που βγήκε την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου στις κινηματογραφικές αίθουσες μας μεταφέρει σε ένα διαφορετικό Παρίσι, το οποίο είναι κατειλημμένο από ζόμπι.

«Το Βράδυ που Έφαγε τον Κόσμο»

Ξυπνώντας σε κάποιο διαμέρισμα μετά από ένα ξέφρενο πάρτυ, ο Σαμ έρχεται αντιμέτωπος με μια φριχτή πραγματικότητα: Ένας στρατός από ζόμπι έχει εισβάλλει στους δρόμους του Παρισιού και εκείνος είναι ο μοναδικός επιζών. Τρομοκρατημένος, κλείνεται μέσα στο κτήριο και οργανώνει την επιβίωσή του. Αναρωτιέται πόσο καιρό μπορεί να αντέξει στη σιωπή και στη μοναξιά και η απάντηση έρχεται όταν ανακαλύπτει ότι τελικά δεν είναι μόνος.

Από το βιβλίο στην οθόνη

Η ταινία προέρχεται από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Pit Agarmen (αναγραμματισμός και ψευδώνυμο του Martin Page) που θίγει τη μοναχικότητα και τους δεσμούς με τους άλλους ανθρώπους. Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Σαμ που βρίσκει καταφύγιο στη μοναξιά του καθώς βρίσκεται στα όρια της αγοραφοβίας. «Όταν ο Σαμ ξυπνά σε έναν κόσμο που άλλαξε μέσα σε μια νύχτα και περιτριγυρίζεται από ζόμπι δεν εκπλήσσεται. Θα έλεγα ότι είναι ψυχολογικά έτοιμος να επιβιώσει. Βρίσκεται μόνος του σε ένα έρημο κτίριο χωρίς ελπίδα να τον βρει κάποιος. Σαν άλλος Ροβινσώνας Κρούσος οργανώνει την επιβίωσή του. Μου άρεσε η ιδέα ότι κάποιος βρίσκει την ισορροπία μέσα στην μοναξιά και μέσα στο σύμπαν αυτό», δηλώνει ο σκηνοθέτης Ντομινίκ Ροσέ.

Πρόκειται για μια πιο ελεύθερη μεταφορά του βιβλίου στη μεγάλη οθόνη με τη σύμφωνη γνώμη του συγγραφέα που συμβούλευσε τον Ροσέ να κινηθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο. Ο Ροσέ πέρασε από πολλά στάδια κατά τη διάρκεια της δημιουργικής διαδικασίας και μάλιστα ένα ενδεχόμενο ήταν η ταινία να μην έχει καθόλου διαλόγους ή ήχο. Δύο ήταν όμως τα περιστατικά που στιγμάτισαν το τελικό αποτέλεσμα. Το πρώτο ήταν ένα σεναριογραφικό σεμινάριο στο Torino Film Lab όπου παρακολούθησε ο ίδιος με την παραγωγό Κάρολ Σκότα. «Σκηνοθέτες από κάθε μεριά του κόσμου αντάλλασσαν ιδέες και ο διάλογος ήταν εξαιρετικά παραγωγικός», εξηγεί ο Ροσέ. Η συνάντησή του όμως με τον πρωταγωνιστή της ταινίας Άντερς Ντάνιελσεν Λίε ήταν αυτή που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό το σενάριο. «Έβαλα πολλά στοιχεία του Άντερς στον χαρακτήρα του Σαμ για να ταυτιστεί ακόμα περισσότερο», συμπληρώνει.

Πρωταγωνιστούν: Άντερς Ντάνιελσεν Λίε, Γκολσιφτέ Φαραχανί, Ντενί Λαβάν