Κάθε χρονιά υπάρχουν μερικές ταινίες που διεκδικούν το όσκαρ κι μας μένουμε στο μυαλό για κάποιο λόγο. Φέτος, πριν τη μεγάλη απονομή που θα γίνει στις 24/2 θυμόμαστε αυτές τις ταινίες που αξίζει να δείτε και πάλι, οι οποίες για το δικό τους λόγο άφησαν ιστορία (εννοείται και  αγαλματίδια).

 

Μαύρος Κύκνος

Η Νίνα, μια τελειομανής μπαλαρίνα ενός νεοϋορκέζικου θιάσου, βρίσκεται στα πρόθυρα τόσο του θριάμβου -καθώς ετοιμάζεται να ενσαρκώσει τον ρόλο της ζωής της στη «Λίμνη των κύκνων»-, όσο και της κατάρρευσης, αφού η δοκιμασία αυτή θα την εξωθήσει στα άκρα. Η μουσική του Τσαϊκόφσκι εντείνει την εσωτερική πάλη της κεντρικής ηρωίδας, η ζωή της οποίας ταυτίζεται τραγικά σχεδόν με την τέχνη της. Μέσα σε ένα μυστηριώδες παιχνίδι όπου κυριαρχούν ο ανταγωνισμός, τα πάθη, η σεξουαλικότητα και οι εμμονές, η Νίνα μεταμορφώνεται σε έναν πανέμορφο κύκνο ο οποίος αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στην λαμπερή και την κατασκότεινη όψη του.

Η Νάταλι Πόρτμαν πήρε το Όσκαρ Καλύτερης Ηθοποιού για την ερμηνεία της στην ταινία

Τιτανικός

84 χρόνια μετά το ιστορικό ναυάγιο, η εκατοντάχρονη Ρόουζ διηγείται την συγκλονιστική ιστορία που ξεκίνησε στις 10 Απριλίου 1912, όταν επιβιβάστηκε στον Τιτανικό μαζί με τους υπόλοιπους επιβάτες της πρώτης θέσης, την μητέρα της και τον αρραβωνιαστικό της. Καθώς εκείνη επιβιβάζεται, ο Τζακ, ένας νεαρός τυχοδιώκτης, κερδίζει στα χαρτιά ένα εισιτήριο τρίτης θέσης. Οι ζωές τους διασταυρώνονται πάνω στο πλοίο κι ένας παθιασμένος έρωτας γεννιέται.

Καλύτερης Εικόνας για τον σκηνοθέτη Τζέιμς Κάμερον

 

Η σιωπή των αμνών

Μια αστυνομικός του ΕΦ-ΜΠΙ-ΑΙ στην προσπάθειά της ν’ανακαλύψει ένα δολοφόνο ευτραφών γυναικών, ζητά τη βοήθεια ενός ψυχίατρου που βρίσκεται σε άσυλο λόγω των κανιβαλιστικών του συνηθειών.

Καλύτερου ηθοποιού για τον Άντονι Χόπκινς, καλύτερης Ηθοποιού για την Τζόντι Φόστερ, Καλύτερου Σκηνοθέτη, Καλύτερου Προσαρμοσμένου Σεναρίου και Καλύτερης Εικόνας.

12 χρόνια σκλάβος

Ένας ελεύθερος μαύρος, ζούσε στη Νέα Υόρκη μέχρι τη στιγμή που ξαφνικά απήχθη και πουλήθηκε ως σκλάβος. Ο Σόλομον που βρέθηκε αντιμέτωπος με την σκληρότητα αλλά ταυτόχρονα και την καλοσύνη του ιδιοκτήτη του, αγωνίστηκε για να παραμείνει ζωντανός και να διατηρήσει όση αξιοπρέπειά του είχε μείνει. Δώδεκα ολόκληρα χρόνια θα ζήσει αυτό το Γολγοθά, κατά τη διάρκεια των οποίων είχε την ευκαιρία να γνωρίσει έναν Καναδό, που θα του αλλάξει τη ζωή μια για πάντα.

Καλύτερης ηθοποιού, Καλύτερου Προσαρμοσμένου Σεναρίου και Καλύτερης Εικόνας.

Ο Νονός

1945, Νέα Υόρκη. Ο Δον Βίτο Κορλεόνε, αρχηγός της ομώνυμης οικογένειας μαφιόζων, παντρεύει την κόρη του Κόνι. Όπως θέλει η παράδοση -«Κανένας Σικελός δε μπορεί να αρνηθεί ένα αίτημα την ημέρα του γάμου της κόρης του»- ο Δον Βίτο δέχεται αιτήματα για χάρες. Ταυτόχρονα, αναζητεί το διάδοχο του. Μία σειρά από βίαια γεγονότα θα οδηγήσουν σε πόλεμο μεταξύ των οικογενειών, έως ότου βρεθεί ο διάδοχος αυτής της πολυπόθητης θέσης.

Όσκαρ Καλύτερης Εικόνας, Καλύτερου Προσαρμοσμένου Σεναρίου και Καλύτερου Ηθοποιού για τον Μάρλον Μπράντο.

Καζαμπλάνκα

Play it again, Sam… Μία ταινία που χαρακτηρίζεται από την αβεβαιότητα που αποπνέουν τα πλάνα της, πολύ περισσότερο όμως από την αγωνία και την ανασφάλεια που καθρεφτίζονται στα μάτια της Μπέργκμαν η οποία μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας του μοντάζ δεν ήξερε ποιον ήρωα θα ακολουθούσε η Ιλσα. Αυτή η αβεβαιότητα τελειοποιεί την νουάρ ατμόσφαιρα που καθηλώνει τους θεατές. Αβεβαιότητα, όπως εκείνη που νοιώθει ο άνθρωπος εν καιρώ πολέμου. Η ιστορική συγκυρία γέννησε και έθρεψε το φιλμ καθώς λίγο πριν πραγματοποιήσει την πρεμιέρα της σε εθνικό επίπεδο το 1943, στην Καζαμπλάνκα συναντήθηκαν οι Ρούσβελτ, Τσόρτσιλ και Ντε Γκολ.

Η ταινία σάρωσε τα όσκαρ κατακτώντας συνολικά 8, συμπεριλαμβανομένης της Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Ηθοποιού για την Βίβιαν Λι, Β’ Γυναικείου Ρόλου, Καλύτερου Σκηνοθέτη, Καλύτερου Σεναρίου, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Μοντάζ και ένα ειδικό Τιμητικό Βραβείου για τη χρήση χρώματος.