Το τριήμερο 10-12 Μαΐου δεν ήταν όπως τα άλλα στο όμορφο νησί του Αργοσαρωνικού και ο λόγος ήταν ο έβδομος αγώνας Spetsathlon που διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Με σύνθημα “Νίκη είναι η συμμετοχή” επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές, αλλά και Παραολυμπιονίκες έδωσαν ξανά ραντεβού στο μεγαλύτερο αγώνα τριάθλου (τρέξιμο, κολύμβηση, ποδηλασία) εκτός Αθήνας.

Μετά από ένα χρόνο αποχής βρέθηκα ξανά στο Spetsathlon και έζησα από κοντά αυτή τη ξεχωριστή γιορτή του αθλητισμού.

Φτάνοντας αργά το βράδυ της Παρασκευής (10/5) στην Κόστα για να πάρω το θαλάσσιο ταξί να περάσω απέναντι στις Σπέτσες βλέπω με χαρά τους ερασιτέχνες αθλητές να κουβαλάνε το ποδήλατο τους. Δέκα λεπτά αργότερα φτάνοντας στο νησί ο κόσμος είναι έξω κάνοντας βόλτες -τίποτα δεν θυμίζει πως είμαστε μέσα Μαΐου.

Την επόμενη ημέρα νωρίς το πρωί (11/5) οι εθελοντές βρίσκονταν στη θέση του, οι αθλητές έφταναν στην παραλία του Αγίου Μάμα για τον κολυμβητικό αγώνα και η “ψυχή” του Spetsathalon, Μαρίνα Κουταρρέλη για ακόμη μια χρονιά άνοιξε τους αγώνες με τον τρόπο που μόνο εκείνη ξέρει. Γιατί η Μαρίνα έχει καταφέρει όχι μόνο να επιμηκύνει τη τουριστική σεζόν (όπως αρχικά ήθελε), αλλά να αλλάξει το DNA του νησιού που εδώ και 10 χρόνια με δύο μεγάλα αθλητικά events, το Spetses mini marathon και το Spetsathlon οι Σπέτσες έχουν γίνει πόλος έλξης όσων αγαπάνε τον αθλητισμό και τον βλέπουν σαν μια γιορτή και όχι ανταγωνιστικά.

Να περάσω τώρα στο αθλητικό κομμάτι του τριημέρου. Το σύνθημα για την εκκίνηση των εκδηλώσεων δόθηκε το βράδυ της Παρασκευής (10/05) στην παραλία του Αγίου Μάμα με Blue Hour Yoga από την @Alexandra_yoga (η καλύτερη ώρα καθώς τα χρώματα του ουρανού την συγκεκριμένη ώρα είναι μοναδικά)  για να συνεχιστεί δυναμικά το πρωί του Σαββάτου(11/05), αρχικά με τους αγώνες κολύμβησης.

Στον Άγιο Μάμα συγκεντρώθηκαν  κολυμβητές όλων των ηλικιών για να διανύσουν τις αποστάσεις του ενός και των τριών χιλιομέτρων, με την εκκίνηση στους αγώνες να δίνει ο σπουδαίος Παραολυμπιονίκης Αντώνης Τσαπατάκης -έδωσε το παρόν για πρώτη φορά στο Spetsathlon με τον κόσμο να τον χειροκροτεί και να φωτογραφίζεται συνεχώς μαζί του.

Ο Στέφανος Δημητριάδης που συνεχίζει την προετοιμασία του προκειμένου να πετύχει το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, κολύμπησε εκτός συναγωνισμού μαζί με το Γιάννη Δρυμωνάκο όπου τους καταχειροκροτήσαν όλοι οι θεατές μεταξύ των οποίων και η πρωταθλήτρια κολύμβησης Νόρα Δράκου που υποστηρίζεται από την Herbalife Nutrition, επίσημο υποστηρικτή διατροφής της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Τελικά, στη διαδρομή του 1 χλμ. στους άνδρες νίκησε ο Δάινας Κωνσταντίνος και στις γυναίκες η Στέλλα Αλεξανδρίδου από την Arla Protein Team  ενώ στα 3 χλμ, στην κορυφή βρέθηκαν ο Γιώργος Φιρφιλιόνης και η Βασιλική Αγγελοπούλου. Το κοινό που παρακολουθούσε τους αγώνες χάρισε το πιο ζεστό του χειροκρότημα τόσο σε ένα τυφλό αθλητή -κολύμπησε μαζί με συνοδό- όσο και σε ένα 8χρονο αγόρι, το οποίο συμμετείχε για πρώτη φορά. Από τις πιο όμορφες εικόνες της ημέρας ήταν οι γονείς που λάμβανε μέρος και έξω από τη θάλασσα τους περίμεναν με χαρά τα παιδιά τους.

Μετά το τέλος των αγώνων της κολύμβησης, ακολούθησε στην ίδια παραλία SUP Event by BIC που συνάρπασε μικρούς και μεγάλους, ενώ η Biotherm είχε αναλάβει την προστασία τους από τον ήλιο με εξειδικευμένα προϊόντα ομορφιάς.

Λίγες ώρες αργότερα,  η δράση μεταφέρθηκε στην πλατεία του Ποσειδωνίου με την εκκίνηση του ποδηλατικού αγώνα των 25 χλμ. με εκατοντάδες φίλους των δύο τροχών, να κάνουν το γύρο του πανέμορφου νησιού. Την ίδια ώρα στην Πλατεία του Ποσειδωνίου, οι αθλητές και οι συνοδοί τους είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν υπέροχα κεράσματα από τον Μπάρμπα Στάθη.

Μετά την ποδηλασία ήταν η σειρά του φιλανθρωπικού αγώνα τρεξίματος 5Κ #charity4sports Run όπου έδωσαν το παρών  πάρα πολλοί αθλούμενοι μεταξύ των οποίων οι Ολυμπιονίκες Κλέλια και Αννυ Πανταζή.

Μία πραγματικά γεμάτη ημέρα, ολοκληρώθηκε με τις απονομές στους νικητές των πρώτων αγώνων αλλά και με το Melissa Pasta Night, στην Πλατεία Ποσειδωνίου, στο οποίο όλοι οι συμμετέχοντες δοκίμασαν τα εξαιρετικά ζυμαρικά της γνωστής εταιρείας και πήραν την απαιτούμενη ενέργεια για τους αγώνες τριάθλου της επόμενης ημέρας.

Η Κυριακή (12/05) ξημέρωσε με τους αθλητές να δίνουν ραντεβού στην Πλατεία Ποσειδωνίου για την εκκίνηση του Spetses Triathlon Sprint και του Spetses Triathlon Endurance, με τη συμμετοχή των σούπερ σταρ του ελληνικού τριάθλου Γρηγόρη Σουβατζόγλουκαθώς και των Τζένης Μπουλμέτη, Χρήστου Γαρέφη αλλά και του Κύπριου Γιάννη Χριστοδούλου που αγωνίζεται διεθνώς με τα χρώματα της Βρετανίας. Για ακόμη μια χρονιά οι θεατές εμψύχωναν τους αθλητές χαρίζοντας τους το πιο ζεστό τους χειροκρότημα. Στο Spetses Triathlon Sprint νικητής στους άνδρες αναδείχθηκε ο νεαρός Παναγιώτης Μπιτάδος και στις γυναίκες, νικήτρια αναδείχθηκε η  Νάντια Συντζανάκη.  Στο Spetses Triathlon Endurance, πρώτη θέση για τον Γρηγόρη Σουβατζόγλου και για την Τζένη Μπουλμέτη.

Ο Χρυσός Χορηγός του Spetsathlon, η Under Armour είχε πολυπληθή ομάδα η οποία συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία στα 5Κ, ενώ έντονη ήταν και η παρουσία της Herbalife Νutrition που είχε πολυπληθή ομάδα με τον Παραολυμπιονίκη Μάκη Καλαρά , -συμμετέχει από τη πρώτη χρονιά-  την Πρωταθλήτρια Κολύμβησης Νόρα Δράκου, τις FitVP Addiction Βίβιαν Δράκου και Πόλυ Χατζόγλου και άλλους.

Η Τελετή των Απονομών έγινε στην Πλατεία Ποσειδωνίου μέσα σε πανηγυρικό κλίμα με όλους τους αθλητές να ανανεώνουν από τώρα το ραντεβού τους για του χρόνου. Γιατί το Spetsathlon έχει καταφέρει να γίνει θεσμός που κανείς δεν θέλει να χάσει. Μέχρι την επόμενη χρονιά….