Simul, ένα σύγχρονο μπιστρό στο κέντρο της Αθήνας

Simul, ένα σύγχρονο μπιστρό στο κέντρο της Αθήνας

 

Στην οδό Υψηλάντου 63 στο Κολωνάκι εδώ και τέσσερα χρόνια βρίσκεται ένα σύγχρονο, μοντέρνο μπιστρό όπου η κουζίνα έχει την υπογραφή του chef patron, Νίκου Θωμά.

Αυτό το γευστικό διαμαντάκι, η αλήθεια είναι πως δεν το ήξερα μέχρι εκείνο το βράδυ Δευτέρας όπου έλαβα μια πρόταση για να δοκιμάσω το ανοιξιάτικο μενού του εστιατορίου Simul gastronomic situ όπου η εποχικότητα της πρώτης ύλης, η γεύση και η τεχνική πρωταγωνιστούν στον κατάλογο του. Ωστόσο η παρέα είχε δοκιμάσει πολλές φορές την κουζίνα του chef -έχει καταγωγή από την Σπάρτη- και όλοι υμνούσαν το πιάτο που τον χαρακτηρίζει και δε λείπει ποτέ από τον κατάλογο: τον κόκορα.

Πριν περάσω στο φαγητό με κέρδισε ο φιλόξενος χώρος του όπου η αρχιτεκτονική του Simul αντανακλά την αισθητική των ανθρώπων που το διαχειρίζoνται της Αλεξάνδρας Γασπαρινάτου και του σεφ Νίκου Θωμά. Ιδιαίτερες χρήσεις υλικών όπως Μάρμαρο travertino , μεταλλικά στοιχειά στη διακόσμηση, χρήση ισοβενης δρυός στην επίπλωση, ένταση αλλά και κομψότητα, ποικιλία και ισορροπία. Ο φωτισμός του εστιατορίου σε bronze αποχρώσεις εντείνει την σκηνοθετική αρχιτεκτονική του χώρου με τη χρήση πολλαπλών σημείων εστίασης –στάσης. Η μικρή αυλή με το μαρμάρινο δάπεδο και τη μεταλλική πέργκολα αγκαλιάζει την πρόσοψη του χώρου και δημιουργεί τον απαραίτητο χώρο μετάβασης -ιδανικό για να απολαύσετε το δείπνο σας τους καλοκαιρινούς μήνες.  Ζεστό, φιλικό και κομψό, με στοιχεία σύγχρονου σχεδιασμού και συνδυασμό ιδιαίτερων υλικών.

Και ας περάσουμε τώρα στο κυρίως γεύμα που ξεκίνησε με πολύχρωμες σαλάτες σαν έργα τέχνης και ολοκληρώθηκε με τα πιάτα που σερβίρονται στον ανοιξιάτικο/καλοκαιρινό κατάλογο.

O chef-Patron Νίκος Θωμάς δημιούργησε δύο ανεξάρτητες κάρτες, μια για το a la carte menu και μια για το degustation menu, με εντελώς διαφορετικά πιάτα μεταξύ τους, μοιράζοντας το πάθος του ανάμεσα στο κρέας και το ψάρι.  Μαζί με την ομάδα του δημιουργεί γεύσεις με βάση τα φρέσκα υλικά και τη δημιουργικότητα της ημέρας.

Το κύριο μενού του Simul για την άνοιξη και το καλοκαίρι περιέχει ιδιαίτερα κρύα και ωμά πιάτα όπως «Γυαλιστερές, με κόλιανδρο, τσίλι,  λάιμ και κρέμα μαϊντανού με σκόρδο, αλλά και «Αρνίσιο Κεμπάπ: Ταρτάρ αρνί με πιπεριά Φλωρίνης, “πέτσα” γάλακτος και αμύγδαλο», καθώς και εποχικές εντυπωσιακές σαλάτες. Οι προτάσεις στα ορεκτικά συνεχίζονται με το «Καλαμάρι Σχάρας, με πουρέ μαϊντανόριζας, μπιζέλι, chutney chorizo, γάλα καρύδας και κόλιανδρο» -ένα από τα πιο ωραία πιάτα που θα επιστρέψω σύντομα για να το ξανά γευτώ- αλλά και με το πολύ διαφορετικό «Σαλάχι με Νιόκι, από μάγουλα από σαλάχι», ενώ στον κατάλογο υπάρχει πάντα η «Ρεβυθάδα με μοσχαρίσιο μεδούλι και καραβίδες» -το κρέας συνδυάζεται άψογα με τα θαλασσινά και η ένταση του πιάτου σου ξυπνάει όλες τις αισθήσεις.

Στα κυρίως πιάτα του a la carte θα απολαύσετε «Κόκορα κρασάτο με πελτές Ντομάτας, ξινό τραχανά και αρσενικό Νάξου», «Χοιρινό Καρέ με καλαμπόκια», «Αρνίσια Σπάλα με άγριο μπρόκολο, μανιτάρι king oyster και μούρα», αλλά και Ψάρι Ημέρας και Κοπές Μόσχου από μικρές φάρμες.

Το Degustation menu, που ονομάζεται #bistronomy, αποτελείται από 7 πιάτα, εντελώς διαφορετικά από τον κατάλογο του a la carte. Ταρτάρ μόσχου -από τα πιο ωραία ταρτ’αρ που έχω δοκιμάσει- Τοπιναμπούρ με espresso, & αυγοτάραχο,  Χταπόδι, Κουνέλι στιφάδο Brioche Λαβράκι (προτείνω να το δοκιμάσετε ακόμα) και δύο γλυκές επιλογές.

Η λίστα του κρασιού ανανεώθηκε, δίδοντας έμφαση σε ετικέτες μικρών οινοποιείων της Ελλάδας, ενώ υπάρχουν αρκετές επιλογές και από τον διεθνή αμπελώνα. Για την ανοιξιάτικη και θερινή περίοδο, έχει προστεθεί και μια μικρή κάρτα από cocktails την οποία υπογράφει ο γνωστός bartender Σταμάτης Σταματιάδης του Bunuel bar στο Κολωνάκι.  Ήδη έχει ανοίξει η μικρή cozy βεράντα του εστιατορίου, που φιλοξενεί τραπέζια από λευκό μάρμαρο, ενώ είναι στολισμένη με πολύ πράσινο και λουλούδια.

Τα γλυκά στο νέο μενού του Simul είναι μια ακόμη γευστική έκπληξη, που ακολουθεί το στυλ του εστιατορίου.

 

Διεύθυνση: Υψηλάντου 63, Κολωνάκι

Ωράριο: Δευτέρα – Σάββατο 18:00 – 00:00

Κυριακή: Κλειστά

Κρατήσεις:  21 0722 4737