Το μουντό γκρι χρώμα πρωταγωνιστεί στις Βρυξέλλες όπου πέρασα 72 ώρες, ενώ με το που προσγειώνεσαι στο αεροδρόμιο διαπιστώνεις πως βρίσκεσαι στην «Καρδιά της Ευρώπης». Από ένα μικρό αγροτικό οικισμό στον ποταμό Senne οι Βρυξέλλες κατάφεραν να γίνουν μια σημαντική πόλη- περιοχή της Ευρώπης, καθώς εκεί βρίσκεται το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο.

Η αφορμή για να βρεθώ στις Βρυξέλλες ήταν επαγγελματική, ωστόσο βρήκα χρόνο να γυρίσω την πόλη να δω αξιοθέατα και να απολαύσω λαχταριστές βάφλες. Κάνοντας μια βόλτα στη πόλη των Βρυξελλών βλέπεις από μεσαιωνικούς πύργους που νιώθεις πως έχεις γυρίσει το χρόνο πίσω μέχρι μεταμοντέρνα οικοδομήματα που σε επαναφέρουν στο σήμερα.

Επιπλέον, μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν πως κάθε δρόμος μυρίζει φρεσκοψημένη βάφλα και όλοι σε κερνάνε σοκολατάκια.

Τα αξιοθέατα:

-Η βόλτα ξεκινάει από τη Grand-Place, την επιβλητική πλατεία που χτίστηκε τον 15ου αιώνα και θεωρείται από τις ωραιότερες πλατείες του κόσμου (και όχι άδικα).  Μάλιστα, από το 1998 ανήκει στα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.  Η Grand Place περιβάλλεται από κτίρια εκπληκτικής αρχιτεκτονικής με μπαρόκ προσόψεις, διακοσμημένους θόλους και αετώματα και περίτεχνα πέτρινα αγάλματα. Στην πλατεία υπάρχουν 39 συντεχνιακά κτίρια, όπου είχαν την έδρα τους οι εμπορικές συντεχνίες των Βρυξελλών. Στα κτίρια της Γκραν-Πλας, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται το Δημαρχείο (καταλαμβάνει ολόκληρη τη νοτιοδυτική πλευρά της πλατείας, ενώ αποτελεί το αρχιτεκτονικό αριστούργημα της πλατείας), και ο “Οίκος του Βασιλιά” που πρωτοχτίστηκε το 1536 -πλέον έχει εγκατασταθεί σ’ αυτό το Μουσείο της Πόλης, όπου εκτίθενται πίνακες του 16ου αιώνα, ταπισερί, γκραβούρες και άλλα έργα τέχνης, καθώς και οι 400 φορεσιές του Manneken Pis, του θρυλικού αγαλματιδίου και σύμβολου της πόλης των Βρυξελλών, που παριστάνει ένα αγοράκι που ουρεί σε μια λιμνούλα. Πραγματικά, η επιβλητική αρχιτεκτονική του δεν σε αφήνει να πάρεις τα μάτια σου πάνω από τα κτίρια, στα plus είναι πως θα έχεις το καλύτερο φόντο για τις φωτογραφίες σου.

-Το σήμα κατατεθέν της πόλης είναι το Manneken Pis (βρίσκεται πολύ κοντά στη Grand-Place), ένα μπρούτζινο άγαλμα ενός αγοριού που ουρεί κι ανάλογα την εποχή που θα πας θα φοράει διαφορετική στολή. Το άγαλμα σχεδιάστηκε από τον Ζερόμ Ντυκενουά και τοποθετήθηκε στη θέση του 1618 ή το 1619. Σήμερα, λόγο φθοράς έχει αντικατασταθεί με ένα μπρούτζινο, το οποίο κατασκευάστηκε από τον Ντυκενουά. Το άγαλμα έχει κλαπεί αρκετές φορές- το 1817 κλάπηκε ξανά από ένα φυλακισμένο και βρέθηκε σπασμένο, όπου τα κομμάτια χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του σημερινού αγάλματος.

-Μια στάση στον Καθεδρικό Ναό -στο εσωτερικό του ναού είναι το «Παράθυρο της Δευτέρας Παρουσίας» στο μπροστινό μέρος του ναού, με τα εκπληκτικά πολύχρωμα βιτρό (1528), όπου εικονίζεται ο Χριστός να υποδέχεται τις ψυχές των νεκρών.

-Το Atomium όπου κατασκευάστηκε για την Expo του 1958 και θα έμενε για 6 περίπου μήνες, αλλά κατάφερε να γίνει τουριστικό θέλγητο- μάλιστα πολλοί πιστεύουν πως είναι εθνικό σύμβολο του Βελγίου.

-Επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου το γυάλινο μοντέρνο οικοδόμημα είναι η έδρα 751 Ευρωβουλευτών. Αφού περάσεις τους ελέγχους μπορείς να δεις την αίθουσα των συνεδριάσεων -εκεί που παίρνονται όλες οι αποφάσεις-, να παρακολουθήσεις μια ημερίδα και να μάθεις την ιστορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

-Περπατώντας τις Βρυξέλλες θα βρείτε αρκετά πάρκα -ιδανικά για να κάνετε ένα break απολαμβάνοντας το τοπίο και μια βάφλα με ζεστή σοκολάτα.

Η γαστρονομία:

Οι Βρυξέλλες φημίζονται για τις βάφλες και τις σοκολάτες τους. Σε κάθε δρόμο θα βρείτε πολλές επιλογές από βάφλες που μυρίζουν τόσο μα τόσο όμορφα δίνοντας μια άλλη νότα στο μουντό τοπίο. Οι επιλογές είναι πολλές, αλλά εγώ επέλεξα να δοκιμάσω την απλή version με ζάχαρη άχνη για να απολαύσω το μείγμα. Το ίδιο συμβαίνει και με τις σοκολάτες όπου κι αν βρεθείς υπάρχει ενα μαγαζί με διάδορες σοκολάτες και τιμές σε όλα τα βαλάντια.

Τα αχνιστά μύδια πρωταγωνιστούν στη γαστρονομία της πόλης όπως και το fish and chips ένα κλασσικό πιάτο των βόρειων χωρών.  Μια καλή πρόταση για φαγητό είναι το Drug Opera  όπου δοκιμάσαμε κρεμμυδόσουπα με τυρί και συνοδεύεται με φρέσκο ψωμί και βούτυρο -πολύ νόστιμα – και φυσικά το κλασσικό fish and chips που ήταν πολύ τραγανό.

Πατάτες τηγανιτές θα βρεις παντού και το μυστικό της γεύσης τους κρύβεται στο διπλοτηγάνισμα τους και θα σου προτείνω να τις δοκιμάσεις με η χωρίς μαγιονέζα.

Ένα από τα κλασσικά πιάτα που αξίζει να το γευτείς είναι το carbonnade flamande που γίνεται με μοσχάρι και σιγοβράζεται σε βελγική μπύρα και συνοδεύεται με τηγανιτές πατάτες.

Κοντινές αποδράσεις:

Μια εκδρομή μέχρι την Μπρυζ θα σε αποζημειώσει και με το παραπάνω. Εκεί θα περπατήσεις σε πλακόστρωτα, μεσαιωνικά δρομάκια, θα απολαύσεις το φαγητό σου σε ρομαντικά bistrot, θα δεις στους δρόμους μπαρόκ αγάλματα και δείτε μπαρόκ αγάλματα, ρομαντικά μπιστρό, άμαξες και φυσικά η μυρωδιά της φρέσκιας βάφλας θα σας συντροφεύει σε όλο το ταξίδι σας.