Πάτρα

Το διασημότερο καρναβάλι της χώρας, αναμφισβήτα, είναι το Πατρινό. Με μια φαντασμαγορική έναρξη που έγινε στις 19 Ιανουαρίου η Πάτρα μπήκε και επίσημα σε γιορτινό κλίμα, ενώ οι βιτρίνες πολλών επιχειρήσεων έχουν ζωγραφιστεί με μάσκες δείχνοντας πως η πόλη κινείται ήδη γύρω από το καρναβάλι. Για να ζήσετε από κοντά το Πατρινό καρναβάλι πρέπει να κάνετε εγκαίρως κράτηση σε ξενοδοχείο και να μην περιμένετε τελευταία στιγμή γιατί σίγουρα δεν θα βρείτε κάτι διαθέσιμο. Όπως κάθε χρόνο ο δήμος έχει ετοιμάσει πολλές εκδηλώσεις όπως το κυνήγι του χαμένου θησαυρού, η νυχτερινή παρέλαση του Σαββάτου (29/02), η Μεγάλη παρέλαση της Κυριακής (01/03) που καταλήγει στο κάψιμο του Βασιλιά καρνάβαλου.

 

Ρέθυμνο

https://www.instagram.com/p/BexWlAkA9f6/

Κάθε χρόνο το Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι ανεβάζει τον πήχη αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στους επισκέπτες. Στο όμορφο νησί της Κρήτης οι κάτοικοι του νησιού μπαίνουν από νωρίς στο παιχνίδι του Χαμένου Θησαυρού, ενώ σε κάθε αποθήκη θα βρεις τις παρέες να στήνουν παραδοσιακά γλέντια φτιάχνοντας τις τελευταίες λεπτομέρειες των αρμάτων. Τέλος Ιανουαρίου δόθηκε το σύνθημα και η πόλη του Ρεθύμνου κινείται σε καρναβαλικούς ρυθμούς. Αξίζει να σημειώσουμε πως στις 27/2 θα πραγματοποιηθεί η ποδηλατοπαρέλαση, ενώ δύο ημέρες αργότερα (29/2) θα γίνει η παιδική παρέλαση. Την ίδια ημέρα πραγματοποιείται η νυχτερινή παρέλαση και την επόμενη ημέρα η Μεγάλη Παρέλαση. Στα plus είναι πως κάνοντας βόλτες στο Ρέθυμνο θα δεις σε διάφορα σημεία παλαιότερα άρματα.

Ξάνθη

Στη βόρεια Ελλάδα το καρναβάλι της Ξάνθης είναι το πιο ξακουστό, όπου συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες ανά τη χώρα. Φέτος το θέμα είναι «Όνειρα, Χρώματα, Μυρωδιές και Αρώματα», ενώ μια από τις στολές που θα πρωταγωνιστήσει στην παρέλαση είναι ο Joker (φυσικά!) μετά την τεράστια εισπρακτική επιτυχία που έκανε στις κινηματογραφικές αίθουσες, ενώ η Βασίλσσα του Καρναβαλιού θα είναι η Τζούλια Νόβα -ένα πρόσωπο που γνωρίσαμε μέσα από την τηλεόραση. Μια βδομάδα πριν τη Μεγάλη Παρέλαση γίνεται Παιδική Καρναβαλική Παρέλαση με τη συμμετοχή των μαθητών των δημοτικών σχολείων. Το βράδυ του τελευταίου Σαββάτου διοργανώνεται η Βραδινή Καρναβαλική Παρέλαση στην οποία συμμετέχουν οι καρναβαλιστές ντυμένοι με παλιότερες στολές και καταλήγουν στην Κεντρική Πλατεία όπου στήνεται ένα μεγάλο πάρτυ. Την επόμενη μέρα ξεκινάει από την είσοδο της πόλης η Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση.

Γαλαξίδι

Το Γαλαξίδι φημίζεται για τα «Αλευρομουτζουρώματα» ένα έθιμο που γίνεται την Καθαρά Δευτέρα κι έχει ρίζες από το 1800. Με το που ανοίγει το Τριώδιο οι κάτοικοι της κωμόπολης κυκλοφορούν συχνά μεταμφιεσμένοι, ενώ την Καθαρά Δευτέρα δε ρίχνουν σερπατίνες και χαρτοπόλεμο, αλλά παίζουν αλευροπόλεμο.

Σύρος

Το νησί των Κυκλάδων φημίζεται για το Καρναβάλι του, όπου μεταξύ άλλων εκδηλώσεων ενδιαφέρον παρουσιάζει το «Κυνήγι του λουκουμιού», ενώ μια νέα δράση πραγματοποιείται στις 17/2 όπου οι καρβαλιστές θα περάσουν από το γηροκομείο για να μεταδώσουν την χαρά της γιορτής στα άτομα της τρίτης ηλικίας. Την Κυριακή 1 Μαρτίου οι καρναβαλικές ομάδες με τα άρματα και τις κατασκευές τους θα διασχίσουν το ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης. Μια εντυπωσιακή παρέλαση χρωμάτων, φαντασίας, έμπνευσης και δημιουργίας που μεταμορφώνει την Ερμούπολη και μετά την τελετή λήξης θα ακολουθήσει πάρτι στον πεζόδρομο της οδού Πρωτοπαπαδάκη. Δύο ημέρες αργότερα στις 3 Μαρτίου θα γίνει η αναβίωση του εθίμου της τελευταίες Αποκριάς των Καθολικών στην Άνω Σύρο και κάψιμο του Καρνάβαλου από το παραδοσιακό εργαστήρι «Άρωμα Παράδοσης» σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.