Ξεκινάω με μια βασική ερώτηση: Ξοδεύεις περισσότερα από το εισόδημα σου;;

Αν ανήκεις σ΄αυτή την κατηγορία, τότε αυτό το άρθρο διάβασε το με προσοχή (και κράτησε σημειώσεις).

Η αλήθεια είναι πως έχω περάσει διάφορες φάσεις με τα χρήματα από το να τα σκορπάω χωρίς να ξέρω που πήγε ο μισθός του μήνα μέχρι να κάνω σωστή διαχείρηση για να ταξιδεύω.

Η ισορροπία ήρθε μόλις αποφάσισα να κρατήσω εξοδολόγιο. Ένα μικρό τετραδιάκι όπου γράφω κάθε μέρα αναλυτικά τι ξόδεψα. Από τις τσίχλες που θα πάρω στο περίπτερο μέχρι τα ψώνια στο super market.

Κι πραγματικά αυτός ο τρόπος έφερε αποτελέσματα στο είσοδημα μου. Κρατώντας αναλυτική λίστα ξέρεις ακριβώς ποιες είναι οι ανάγκες σου.  Υπολογίζεις πως θέλεις το τάδε ποσό για τα προσωπικά σου έξοδα, τις ανάγκες του σπιτιού (όχι τις έκτακτες, αλλά τα πάγια έξοδα).

Επιπλέον, διαχειρίζεσαι πολύ καλύτερα τα χρήματα σου. Εκεί που ξοδεύεις χωρίς να το καταλαβαίνεις χρήματα σε τσίχλες, καραμέλες και ότι άλλο βρεις μπροστά σου μόλις δεις αναλυτικά τη λίστα θα αρχίσεις να κάνει χρήσιμες περικοπές.

Έτσι αποταμιεύεις περισσότερο τα χρήματα σου και θα μπορείς να κάνεις με άνεση το αγαπημένο σου ταξίδι, να αγοράσεις το πουλόβερ που κοστίζει λίγο παραπάνω. Το μυστικό κρύβεται στο μηνιαίο εξοδολόγιο σου, το οποίο θα βάλει πραγματικά τα οικονομικά σου σε τάξη.

Δοκίμασε να το ξεκινήσεις σύντομα. Και μια τελευταία συμβουλή: Να καταγράφεις τα έξοδα της κάθε ημέρας και μην πεις θα τα περάσω όλα μαζί αύριο γιατί μπορεί κάπου να ξεχαστείς και δεν είναι καιρός να βγεις εκτός… προϋπολογισμού.