Η δημοσιογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός (την ακούτε καθημερινά στον Μέντα 88 2 με 4 το μεσημέρι) έκανε ένα citybreak στη Βιέννη και μας περιγράφει τις φρέσκιες εμπειρίες της…

Πώς αποφάσισες να ταξιδέψεις στη Βιέννη;

Κάτι με δένει με αυτή την πόλη. Ο πατέρας μου ήταν διευθυντής στο αεροδρόμιο για την Austrian Airlines οπότε ταξίδευα με την οικογένεια συχνά. Μετά όταν παντρεύτηκα έκανα αυτό το ταξίδι έγκυος 4 μηνών. Αυτό το τελευταίο ταξίδι μου που έκανα πριν από δυο τρεις εβδομάδες ήταν συγκινητικό γιατί ήταν το πρώτο ταξίδι του γιου μου στο εξωτερικό και το δεύτερο του στη Βιέννη, αν αναλογιστεί κανείς ότι το πρώτο το έκανε εντός… κοιλιάς. Πήγαμε για 3 ημέρες αλλά (ξανα)είδαμε πολλά!

Τι ήταν αυτό που σε εντυπωσίασε περισσότερο;

Στη Βιέννη παθαίνεις αυχενικό κοιτώντας τα ψηλά αρχιτεκτονήματα που είναι πραγματικά έργα τέχνης. Ακόμα και αν δεν έχεις χρόνον να πας σε κάποιο μουσείο –που είναι must- οι βόλτες στους δρόμους της πόλης αρκούν για να εντυπωσιαστείς. Επίσης αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι τα ανθρωπάκια στα φανάρια: Δεν είναι ο κλασικός Σταμάτης και Γρηγόρης. Στη Βιέννη, τα ανθρωπάκια που βλέπεις στα φανάρια μπορεί να είναι ένα gay ζευγάρι, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, δύο γυναίκες, μία οικογένεια… Σημάδι μιας ανοιχτής κοινωνίας.

Τι πρέπει να δω οπωσδήποτε στη Βιέννη;

Πρέπει να πας στα βασικά τουλάχιστον μουσεία. Στο Museum Quartier βρίσκεται το  Leopold Museum το οποίο φιλοξενεί την μεγαλύτερη παγκοσμίως συλλογή έργων του Egon Schiele. Το Albertina museum όπου θα δεις έργα από Picasso μέχρι Monet χρειάζεται ώρες και φυσικά με λίγο περπάτημα και λίγο ψάξιμο παραπάνω πρέπει να πας στα ανάκτορα Belvedere που χτίστηκαν ως θερινό καταφύγιο του πρίγκηπα Ευγενίου της Σαβοΐας και είναι  η πλέον ενδεδειγμένη επιλογή αν θέλετε  θέλετε να επισκεφτείτε μόνο ένα παλάτι. Το χειμώνα που πήγαμε εμείς δεν μπορείς να θαυμάσεις τους εντυπωσιακούς κήπους,μέρη του οποίου είναι αφιερωμένα στον Παρνασσό και τον Όλυμπο, γι’ αυτό η γνώμη μου είναι ότι αν θέλεις να τα δεις σε όλο τους το μεγαλείο, η Άνοιξη είναι η πιο ενδεδειγμένη εποχή. Το Άνω Μπελβεντέρε είναι πολύ πιο εντυπωσιακό και περίτεχνο και δεσπόζει στο ψηλότερο σημείο του κήπου. Εκεί  θα δεις τα εντυπωσιακά διαμερίσματα του πρίγκιπα και φυσικά  τη συλλογή του Gustav Klimt, του πιο διάσημου καλλιτέχνη εκπροσώπου της Απόσχισης. Eδω θα βρεις και «το Φιλί» του το διασημότερο έργο του που αποτελεί το σύμβολο της τουριστικής Βιέννης.

Τα Κάτω ανάκτορα είναι πολύ λιγότερο φανταχτερά και φιλοξενούν το Μουσείο Τέχνης Μπαρόκ.  Αν σκοπεύεις με το ταξίδι σου στη Βιέννη να ταξιδέψεις πίσω στα… βασιλικά χρόνια τότε πρέπει να επισκευτείς και τα Ανάκτορα Σενμπρούν, λίγο πιο έξω από τη Βιέννη που για περίπου 200 χρόνια αποτέλεσε τη θερινή κατοικία των Αψβούργων κι εντυπωσιάζει με τη μπαρόκ αρχιτεκτονική του και το αυστηρό ύφος.Πίσω στο κέντρο της πόλης δεν γίνεται να μην χαζέψεις τον εντυπωσιακό καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου στην κεντρική αγορά της Βιέννης (σκέψου κάτι σαν Ερμού). Οι κάτοικοι της Βιέννης είτε είναι άθεοι είτε θρησκευόμενοι νιώθουν ότι το  Stefansdom όπως λέγεται στα γερμαντικά ο ναός, είναι  άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία της πόλης καθώς οι καμπάνες του ήταν οι μόνες που χτυπούσαν στις δύο τουρκικές πολιορκίες. Να μπεις και μέσα γιατί πραγματικά είναι σαν ένα μουσείο γοτθικής τέχνης. Αν μπορείς να κλείσεις εισιτήρια για την όπερα της Βιέννης τότε μη χάσεις την ευκαιρία και φυσικά πρέπει να έχεις φροντίσει να πάρεις και τα κατάλληλα ρούχα.

Ένα extra tip για τα εισιτήρια στο Belvedere και στο Σενμπρουν: Μην εμπιστευτείς τους πλανόδιους που θα σου βγάλουν εισιτήριο, γιατί έτσι κι αλλιώς και με την απόδειξη που θα σου δώσουν πάλι θα στριμωχτείς στην ουρά για να βγάλεις κανονικό εισιτήριο.

Ποιο φαγητό αξίζει να δοκιμάσω;

Ε, εντάξει… Σνίτσελ και πάλι σνίτσελ και σνίτσελ ξανά που σερβίρεται με αυστριακή πατατοσαλάτα. Επίσης τα Kasespätzle τα αυστριακά ζυμαρικά με  βάση το αυγό που σερβίρεται με τηγανισμένα κρεμμύδια και μαϊντανό και το Gröstl με βραστές πατάτες, που τηγανίζονται στο τέλος, μικρά χοιρινά κομμάτια κρέατος και από πάνω ένα τηγανιτό αυγό. Φυσικά δε θα φύγεις από την Βιέννη αν δεν δοκιμάσεις τα γλυκά της: την παγκοσμίως διάσημη και σοκολατένια μαρμελαδένια Sacher Torte (δοκίμασε την στο cafe – θρύλο, Café Sacher Wien, όπου δημιουργήθηκε για πρώτη φορά) και το Apfelstrudel, στρούντελ μήλων που είναι ένα άγλυκο γλυκό, ιδανικό για να συνοδεύει τον καφέ.

Πως σου φάνηκε η γαστρονομία; Γενικά σου αρέσει να δοκιμάζεις διαφορετικές κουζίνες όταν ταξιδεύεις;

Η γαστρονομία είναι ένα από τα πιο δυνατά κομμάτια μιας κουλτούρας και η γεύση μία από τις πιο δυνατές αισθήσεις που σου φέρνουν άμεσα αναμνήσεις. Πρέπει να σου πω ωστόσο ότι το παραδοσιακό φαγητό της Βιέννης με εξαίρεση το Wiener Schnitzel και την πατατοσαλάτα δεν ήταν πολύ του γούστου μου. Επίσης αυτό που πρέπει να ξέρεις είναι ότι το φαγητό στο εστιατόριο, στη Βιέννη είναι αρκετά πιο ακριβό απ’ ότι στην Αθήνα. Στην καλύτερη περίπτωση 60 ευρώ για τρία άτομα.

Ποιο είναι το πιο ινσταγκραμικό μέρος για φωτογραφία;

Το Stefansdom, η παραποτάμια περιοχή του Δούναβη, το Stadtpark, το Δημοτικό πάρκο της Βιέννης όπου μπορείς να φωτογραφηθείς μπροστά από το χρυσό άγαλμα του Johann Strauss και φυσικά το Φιλί του Klimt στο Belvedere –παραδόξως αφήνουν να φωτογραφηθείς!

Ποια αξιοθέατα αξίζουν τον χρόνο σου;

Γενικά η Βιέννη θέλει περπάτημα! Αξιοθέατα θα βρεις στο διάβα σου πολλά… Δεν μπορείς να προσπεράσεις για π.χ. το παλάτι Hofburg με τα πολυτελή αυτοκρατορικά διαμερίσματα, το μουσείο της –θλιμμένης πριγκίπισσας- Σίσι, το θησαυροφυλάκιο με τα αυτοκρατορικά στέμματα και μια καλογυαλισμένη συλλογή από ασημικά. Απ’ τα πιο ιδιαίτερα αξιοθέατα είναι και η Ισπανική Σχολή Ιππασίας, όπου τα λευκά άλογα-επιβήτορες θα σας κάνουν μία εντυπωσιακή επίδειξη.

Τι ήταν αυτό που δεν σου άρεσε;

Δε μου άρεσε ότι οι άνθρωποι είναι είτε καλοντυμένοι συντηρητικά είτε κακοντυμένοι. Βρήκα καταστήματα σε κεντρικό σημείο της πόλης που στις βιτρίνες τους έχουν παραδοσιακές στολές σαν να ήταν η τελευταία τάση της μόδας και μαγαζιά με πολυ κλασικά ρούχα που θυμίζουν νεωτερισμούς η Λίτσα. Επίσης δε μου άρεσε καθόλου το σέρβις στα εστιατόρια και στα καφέ. Αγαλματάκια ακούνητα, αγέλαστα και πολλές φορές αγενή. Οι καθημερινοί άνθρωποι ωστόσο ήταν πολύ φιλικοί!

Τι πρέπει να πάρω μαζί μου επιστρέφοντας από τη Βιέννη;

Θα πάρεις Motzart Kugeln,ή αλλιώς τα (σοκολατένια) μπαλάκια του Μότσαρτ νουγκατίνα ή μαύρη σοκολάτα

Που προτείνεις να φάμε;

Στο Palmenhaus, μία brasserie/θερμοκήπιο με φοίνικες μέσα στο φωτεινό του χώρο, δίπλα από το Albertina και μέσα στο Burggarten, με μικρό κατάλογο, πιάτα ημέρας και πολύ καλό κρασί. Στη λαϊκή αγορά της Βιέννης, το λεγόμενο Naschmarkt, ανάμεσα στους πάγκους με τα μπαχαρικά και τα τουριστικά θα βρείτε μαγαζάκια-πραγματικά διαμαντάκια για να πιείτε την μπύρα και να τσιμπήσετε κάτι. Το Neni,με άρωμα Μέσης Ανατολής και καθαρή κουζίνα θα σας ανταμείψει. Εμείς, μετά την περιήγησή μας στο Belvedere πεινάσαμε πολύ και δε θέλαμε να φύγουμε από εκεί πριν κάνουμε … ανεφοδιασμό σε ενέργεια. Βρήκαμε λοιπόν μία τίμια παραδοσιακή αυστριακη μπυραρία, την Salm Brau, δίπλα ακριβώς από το Belvedere, που σε σερβίρουν ωραίες αυστριακές (όχι πάντα ευγενικές) με πλούσιο μπούστο και παραδοσιακές στολές με επίσης παραδοσιακά πιάτα και καλές τιμές. Στο κέντρο της πόλης φάγαμε στο Lugeck Figlmuller με πολύ μοντέρνα ατμόσφαιρα αλλά με την συνταγή του σνίτσελ του να μετρά πάνω από 110 χρόνια. Για καφέ οπωσδήποτε στο Hawelka Café, το καφέ των μποέμ καλλιτεχνών. Αυτή η παρατημένη χλιδή που θυμίζει σκηνικό θεάτρου σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές τόσο που νιώθεις παράταιρος φορώντας ρούχα του σήμερα! Να πάτε καλύτερα πρωί Κυριακής για να βρείτε τραπέζι.

Τι είναι αυτό που ζήλεψες στη Βιέννη;

Την καθαριότητα, την έλλειψη ηχορύπανσης, την αγάπη που έχουν οι Βιεννέζοι για την πολη τους, την πειθαρχία και ότι τα κατοικίδια συνυπάρχουν (με τις κατάλληλες προϋποθέσεις υγιεινής) με τους ιδιοκτήτες τους σε όλα τα πιθανά και απίθανα μέρη (σουπερ μάρκετ, κομμωτήρια, εστιατόρια κτλ)