Με τον Μαρίνο Βυθούλκα γνωριστήκαμε το 2013 τότε που δουλεύαμε μαζί στο περιοδικό. Θυμάμαι να είναι χειμώνας, να κάνει κρύο και να πηγαίνω στο γραφείο με χοντρά πουλόβερ και ο Μαρίνος ερχόταν με ένα κοντομάνικο. “Δεν κρυώνεις;” ήταν η μόνιμη ερώτηση μου και η απάντηση κλασική: “Είμαι χειμερινός κολυμβητής”.

Τον συναντώ ξανά κι αυτή τη φορά όχι για να αποφασίσουμε τι συνεντεύξεις θα τρέξουμε, αλλά για να μου μιλήσει για τη μεγάλη του αγάπη: τη θάλασσα που την απολαμβάνει όλες τις εποχές του χρόνου.

Πόσα χρόνια είσαι χειμερινός κολυμβητής;
Ξεκίνησα την χειμερινή κολύμβηση τον φθινόπωρο του 2012. Ουσιαστικά από εκείνο το τον Σεπτέμβρη μέχρι και σήμερα δεν έχω σταματήσει καθόλου τα μπάνια. Τον φθινόπωρο του 2020 συμπληρώνω αισίως οκτώ χρόνια ως χειμερινός κολυμβητής. Κάτι που δεν έχω μετανοώσει ούτε δευτερόλεπτο.
Πώς αποφάσισες να κολυμπάς όλες τις εποχές του χρόνου;
Όλα ξεκίνησαν ένα πρωινό στο γυναστήριο, τον Σεπτέβρη του 2012. Στο γυμναστήριο είχα γνωρίσει ένα συμπαθέστατο κύριο, ο οποίος μολονότι ήταν σχεδόν 80 ετών, έδειχνε το πολύ 55-60. Ναύαρχος εν αποστρατεία, αλλά και υπέροχος άνθρωπος, ο οποίος με παρόρυνε να μην σταματήσω τα μπάνια, αλλά να τα συνεχίσω και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η συμβουλή του κυρίου Νίκου Παπδόγγωνα, έγινε οδηγός ζωής για μένα και από τότε τον ευγνωμονώ όταν τον βλέπω. Η συμβουλή που μου έδωσε, μου άλλαξε τον τρόπο της ζωής προς το καλύτερο.
Το χειμώνα που πηγαίνεις για μπάνιο;
Επειδή ζω στα νότια προάστια, πηγαίνω στην παραλία της Βουλιαγμένης. Υπέροχα νερά, αλλά και αρκετές ανέσεις για εμάς τους χειμερινούς κολυβητές, όπως ντουζιέρες, αποδυτήρια, αλλά και καφετέρια, με σούπερ καπουτσίνο από τα χεράκια της Ρένας!
Από τότε που έγινες χειμερινός κολυμβητής τι διαφορές είδες τόσο στη ψυχολογία σου όσο και στο σώμα σου;
Την ώρα που βουτάς στο νερό, το κορμί μουδιάζει και το μυαλό αδειάζει από τις αρνητικές σκέψεις και όλα όσα μας απασχολούν. Η χειμερινή κολύμβηση δεν αρκεί από μόνη της για άσκηση, αλλά σε συνδυασμό με γυμναστική, αερόβια προπόνηση και βάρη, είναι μια χαρά.
Την περίοδο που εργαζόμασταν μαζί, ακόμα και το χειμώνα με κρύο, σε θυμάμαι να κυκλοφορείς με κοντομάνικο. Φαντάζομαι έχεις διαφορετική θερμοκρασία κι αντιλαμβάνεσαι αλλιώς το κρύο από τότε που έβαλες το κολύμπι στη ζωή σου.
Αυτό είναι γεγονός. Ο χειμερινός κολυμβητής αντιλαμβάνεται εντελώς διαφορετικά την εξωτερική θερμοκρασία από κάποιον που δεν κολυμπάει το χειμώνα. Φαντάσου πως έχω να φορέσω πουλόβερ και μακρυμάνικα φούτερ από το 2012. Πλέον, μέσα στην νουλάπα μου θα βρεις άπειρα t-shirt, τα οποιία δεν αποχωρίζομαι χειμώνα καλοκαίρι, με τη μόνη διαφορά πως τον χειμώνα θα φορέσω και ένα τζάκετ. Αλλά σε εσωτερικούς χώρους δεν υπάρχει περίπτωση να με δεις με ζακέτες κλπ, παρα μόνο με το κοντομάνικό μου!
Υπάρχει περίοδος που σταματάς το κολύμπι;
Όχι, από το 2012 δεν έχει υπάρξει περίοδος που να σταματήσω το κολύμπι. Θυμάμαι μόνο μια δυο φορές, έτυχε να περάσουν δυο εβδομάδες χωρίς να έχω πάει θάλασσα. Μου είχε φανεί λες και είχαν περάσει μήνες!
Ισχύει πως μέχρι τον Ιανουάριο η θάλασσα είναι πολύ ζεστή;
Η θάλασσα έχει τεράστια μάζα, με αποτέλεσμα να διατηρεί την θερμοκρασία της. Το Σεπτέβριο και τον Οκτώβριο είναι τα πιο ζεστά νερά (γύρω στους 26 βαθμούς), ενώ μέχρι τον Μάρτη έχει πέσει στους 13. Τον Γενάρη έχει μια θερμοκρασία 14-15 βαθμούς. Στον Σαρωνικό πάντως, η θερμοκρασία του νερού δεν πέφτει κάτω από τους 12 βαθμούς. Βέβαια, το νερό είναι αρκετά κρύο, οπότε δεν συμβουλεύω σε κανένα να το δοκιμάσει αν δεν είναι χειμερινός κολυμβητής και έχει πάρει τα μέτρα του.
Τι πρέπει να ξέρει κάποιος που θέλει να κολυμπάει όλο το χρόνο;
Λοιπόν, υπάρχουν ορισμένα μέτρα που πρέπει να πάρεις, όπως να μην μένεις ποτέ στο νερό παραπάνω από 15-20 λεπτά. Μόλις βγεις, πρέπει να αλλάζεις αμέσως και να φοράς στεγνά ρούχα. Να θυμάσαι πως δεν είναι τόσο το κρύο αυτό που είναι ζόρικο τον χειμώνα, όσο ο αέρας. Από αυτόν πρέπει να προστατευτείς ώστε να μην σε “χτυπάει” μόλις βγεις. Επιπλέον, υπάρχουν διάφορα tips που μου έχουν πει, όπως να έχεις μαζί σου ένα μπουκάλι με ζεστό νερό, ώστε να το ρίχνεις πάνω σου μόλις βγεις από το νερό, αλλά και να αγοράσεις ειδικά ισοθερμικά γάντια για τα χέρια και ισοθερμικές κάλτσες για τα πόδια ώστε να μην παγώνουν τα άκρα. Προσωπικά, δεν έχω χρησιμοποιήσει κάποια από αυτές τις μεθόδους, αλλά έχω παρατηρήσει ότι αρκετοί είναι οι χειμερινοί κολυμβητές που τις χρησιμοποιούν.
Το χειμώνα μπαίνειςκατευθείαν στη θάλασσα ή κάνεις κάποια συγκεκριμένη προετοιμασία;
Πριν μπω, βρέχω το στήθος, την πλάτη και την κοιλιακή χώρα, ώστε το σώμα να δεχθεί πιο ευχάριστα την αλλαγή της θερμοκρσίας. Επίσης, από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο δεν κάνω μακροβούτια, αλλά πρόσθιο κολύμπι.
Γιατί να βάλουμε το κολύμπι όλους τους μήνες στη ζωή μας; Ποια είναι η δική σου συμβουλή;
Πέρα από τα φυσικά οφέλη (ο οργανισμός θωρακίζεται και δεν είναι τόσο ευάλωτος σε γρίπες και κρυολογήματα), θα γνωρίσεις έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο. Ένα συναρπαστικό κόσμο, με λιγότερους λουόμενους, περισσότερη ομορφιά, αλλά και μια θάλασσα που θα την κοιτάς και θα ταξι