Το τελευταίο καιρό τα ελληνικά ΜΜΕ, λόγω του κορονοϊού, αναφέρονται σχεδόν σε καθημερινή βάση στη σουηδική νοοτροπία. Πώς είναι οι άνθρωποι εκεί στο Βορρά, πως η “απόσταση” δεν είναι κάτι ξένο για αυτούς μιας και δεν είναι τόσο διαχυτικοί ως λαός και ένα σωρό τέτοια πράγματα.

https://www.instagram.com/p/j9Wii_MNfv/

Εμένα η μισή μου οικογένεια μένει μόνιμα στην Σουηδία και από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ταξιδεύω στη Σκανδιναβία -άλλωτε για μικρά χρονικά διαστήματα κι άλλοτε για μεγάλα. Η σουηδική ζωή μου είναι απολύτως οικεία και η οικογένεια μου με έχει βοηθήσει να εξελιχτώ πολύ ως προσωπικότητα μέσα από το σουηδικό μοντέλο.

Αυτά είναι τα 10 πράγματα που έχω μάθει από τη ζωή και την οικογένεια μου στη Σουηδία

https://www.instagram.com/p/kLDhV-sNb5/

Όταν μπαίνουμε στο σπίτι βγάζουμε πάντα τα παπούτσια

Ξεκινάω με το συγκεκριμένο γιατί είναι πολύ σημαντικό. Τώρα που όλοι οι λοιμοξιολόγοι λένε και ξανα λένε πως όταν μπαίνουμε στο σπίτι βγάζουμε τα παπούτσια εγώ το κάνω από παιδάκι. Γιατί πολύ απλά στη Σουηδία είναι κάτι σαν προσβολή να μπεις στο σπίτι σου ή σε σπίτια φίλων και συγγενών με παπούτσια. Σε κάθε σουηδικό σπίτι μόλις μπεις έχει ένα χώρο για να αφήνεις τα παπούτσια σου. Ούτε καν σε γιορτές δεν επιτρέπεται να φοράς παπούτσια σε σπίτι. Ούτε στο σχολείο – εκεί οι μαθητές πάλι τα βγάζουν και φοράνε τα παντοφλάκια τους. Με το πέρασμα του χρόνοι οι καλοί μου φίλοι ξέρουν πως στο δικό μου σπίτι τα παπούτσια τα βγάζεις -εξάλλου είναι θέμα υγιεινής, σωστά;

 

Δεν φεύγουμε από το σπίτι χωρίς πρωινό

Το πρωινό είναι απαραίτητο και το καλύτερο γεύμα της ημέρας. Οι Σουηδοί ότι ώρα και να ξεκινάνε για τη δουλειά τους δεν θα φύγουν ποτέ με άδειο στομάχι. Εκτός κι αν έχουν κανονίσει να πάμε για breakfast με κάποιο φίλο ή συνάδερφο πριν τη δουλειά. Η θεία Βίκυ, στις 6 το πρωί, πριν φύγει για το σχολείο (είναι δασκάλα) ετοιμάζει πάντα το πρωινό της γεύμα -και όταν είμαι στη Σουηδία έχω ξυπνήσει πολλές φορές νωρίς το πρωί να πάρουμε πρωινό και να πάω μαζί της για να γνωρίσω τους μαθητές της.

 

Δεν είμαστε θύματα της μόδας

Τα τελευταία χρόνια μου αρέσει πολύ η σουηδική μόδα -αν και οι γραμμές τους παραμένουν κάπως αυστηρές. Αυτό που έχω μάθει είναι να μην ακολουθώ πιστά τη μόδα. Εκεί οι άνθρωποι δεν είναι ντυμένοι με τα ίδια ακριβώς ρούχα, ούτε φοράνε όλοι τα ίδια παπούτσια όπως συμβαίνει εδώ. Κι όταν φοράνε ρούχα της περσινής, προπέρσινης σεζόν δεν τους κοιτάνε με μισό μάτι. Είναι ελεύθεροι να φορέσουν ότι τους ταιριάζει και η ποικιλομορφία είναι πάντα καλύτερη.

https://www.instagram.com/p/j7dAP9sNac/

 

Lunch break

Το περιβόητο lunch break είναι υποχρεωτικό. Δεν σημαίνει πως χάνεις χρόνο από τη δουλειά σου -είναι ήδη υπολογισμένο στο ωράριο σου. Σημαίνει πως μπορείς να απολαύσεις ανθρώπινα το φαγητό σου μόνος ή μαζί με τους συναδέρφους σου, και όχι να τρως βιαστικά πάνω από μια οθόνη. Ναι, έκανα break πάντα για να απολαύσω το μεσημεριανό μου, όχι 1 ώρα όπως οι Σουηδοί, αλλά τουλάχιστον 20 λεπτά για να φάω ανθρώπινα και όχι κάνοντας ένα σωρό πράγματα. Πιστεύω πως αξίζει να τρως με ηρεμία κι αν έχεις τη δική σου επιχείρηση να το εφαρμόσεις στους εργαζομένους σου -μόνο να κερδίσεις μπορείς γιατί είναι και πιο παραγωγικοί.

https://www.instagram.com/p/kCfURuMNT5/

 

Η μετακίνηση γίνεται κυρίως με ΜΜΜ

Δεν θα συγκρίνω τις σουηδικές συγκοινωνίες με τις ελληνικές γιατί εδώ ακρίβεια δεν υπάρχει -τουλάχιστον στα λεωφορεία. Κρατάω, όμως, το γεγονός πως όπου μπορώ να μετακινηθώ με μετρό όπου οι ώρες είναι συγκεκριμένες το κάνω. Για παράδειγμα, γιατί να κατεβαίνω στο κέντρο της Αθήνας με το αυτοκίνητο ψάχνοντας πόσες ώρες να παρκάρω, ενώ μπορώ σε 20 λεπτά να πάω με το μετρό και ταυτόχρονα να απολαύσω το βιβλίο μου. Στην Αθήνα οι περισσότεροι άνθρωποι ακόμα και για δύο βήματα μετακινούνται με το αυτοκίνητο -εγώ προτιμώ να περπατάω για να κάνω καλό και στην υγεία μου.

 

Μεγαλώνουν ανεξάρτητα παιδιά

Δεν υπάρχει πιο σημαντικό πράγμα από το να μάθεις στο παιδί σου να βασίζεται στα δικά του πόδια. Να ανοίξει τα φτερά του να πετάξει κι όχι να μένει πίσω από τους γονείς. Φυσικά και οι Σουηδοί γονείς είναι δίπλα στα παιδιά τους -αυτό που λέμε εδώ πως δεν τους ενδιαφέρει τόσο δεν ισχύει. Ακόμα και στο σχολείο οι γονείς έχουν εβδομαδιαία συνάντηση με τους δασκάλους και τους καθηγητές για να ενημερώνονται για την πρόοδο τους. Η διαφορά είναι πως εκεί ενθαρρύνουν περισσότερο τα παιδιά να ακολουθήσουν το επάγγελμα που θέλουν. Το γεγονός πως δεν θα φτιάξουν διαφορετικά φαγητά για το κάθε παιδί δεν είναι έλλειψη αγάπης -φαντάζομαι καταλαβαίνεις τη διαφορά.

https://www.instagram.com/p/ozMXvZMNVk/

 

Τα ταξίδια με μωρό ή μικρά παιδιά δεν είναι απαγορευτικά

Θυμάμαι όταν ο μικρός μου ήταν 3 μηνών αποφασίσαμε να κάνουμε ένα road trip. Η ελληνική μου οικογένεια έλεγε “Μην πάτε διακοπές με βρέφος” και η σουηδική μου “Μπράβο με σωστή οργάνωση θα περάσετε φανταστικά”. Ο θείος Δημήτρης ταξίδευε μόνος του από Σουηδία για Ελλάδα με τρία μικρά κορίτσια. Τη βαφτιστήρα μου την Emelie την είδα πρώτη φορά τριών μηνών που την έφεραν οι γονείς της για διακοπές στην Ελλάδα -η αθήνα ήταν πέρασμα γιατί πήγαν διακοπές στην Κρήτη. Συνεχίζω κανονικά να ταξιδεύω με μικρό παιδί και το απολαμβάνουμε πάρα πολύ και οι τρεις μας.

 

Τα e-mails απαγορεύονται μετά το τέλος της εργασίας

Το να στέλνεις επαγγελματικά e-mails αργά το βράδυ και μάλιστα να υπάρχει η απαίτηση να απαντήσεις το βρίσκω εντελώς παράλογο. Εννοείται πως αν είναι κάτι πάρα πολύ επείγον -εκεί κανονικά παίρνεις τηλεφώνο ή στέλνεις μήνυμα- ή υπάρχει διαφορά ώρας είναι λογικό. Δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να είσαι συνεχώς online και να τον αγχώσεις με “δουλειά” την ώρα που βρίσκεται εκτός. Δεν δείχνεις πως είσαι καλός στη δουλειά σου όταν απαντάς στα μηνύματα του εργοδότη στις 12.00 τα μεσάνυχτα ή όταν κάθεσαι στην εργασία σου 3 ώρες μετά το τέλος του ωραρίου σου.

 

Έξυπνες αγορές

Οι Σουηδοί κάνουν εύρενα αγοράς πριν αγοράσουν κάτι -από ένα φρούτο μέχρι ένα έπιπλο για το σπίτι. Όταν βγαίνω για ψώνια με τις ξαδέρφες μου και θέλω να αγοράσω ρούχα θα περάσουμε από αρκετά εμπορικά μαγαζιά για να δω πριν κατασταλάξω, ενώ αγοράζουν πολλά second hand ρούχα και αντικείμενα. Ακόμα και στο super market θα πάρουν τα απαραίτητα και θα είναι όλα υπολογισμένα. Ναι, υπάρχει ακρίβεια σε κάθε τους κίνηση.

 

Ανακύκλωση εδώ και τώρα

Στη Σουηδία στον κάθε κάδο πετάς κάρι διαφορετικό -δεν έχεις έναν και τα ρίχνεις όλα μέσα. Οπότε όταν ξεκινήσαμε πριν μερικά χρόνια και στην Ελλάδα να έχουμε εκτός από τους πράσινους κάδους , μπλε, κίτρινους και κόκκινους δε δυσκολεύτηκα να μπω σ΄αυτή τη διαδικασία. Το τελευταίο δώρο από τη βαφτιστήρα μου ήταν ειδικές σακούλες για τα λαχανικά και τα φρούτα για να τις έχω μαζί μου κάθε φορά -μάλιστα στα πλάγια υπάρχει πρόβλεψη να μπαίνει το αυτοκόλλητο της τιμής.