Σε παλαιότερο άρθρο έχω γράψει χρήσιμες συμβουλές για να μπορείς να αποταμιεύεις χρήματα προκειμένου να ταξιδεύεις. Όταν κάνεις τη δική σου οικογένεια χρειάζεται να κάνεις κάποιες διαφοροποιήσεις στα οικονομικά για να απολαμβάνετε ταξίδια όλοι μαζί. Γιατί όπως και να το κάνουμε τα ταξίδια έχουν ένα κόστος. Πριν γίνεις γονιός θα πήγαινες ταξίδι και θα έλεγες “θα φάω μόνο burger”, όταν γίνεσαι γονιός δεν μπορείς να δίνεις μόνο burger στα παιδιά σου.

Για να μπορείς να απολαμβάνεις οικογενειακά ταξίδια χρειάζεται να βάλεις προτεραιότητες και να ξέρεις που θα δίνεις τα χρήματα σου. Ας ξεκινήσουμε με πρακτικά tips που μπορεί να βοηθήσουν και εσένα:

 

Επίλεξε δημόσια εκπαίδευση

Βρεφικό, παιδικό ή δημοτικό πες “ναι” στη δημόσια εκπαίδευση του παιδιού σου. Πολλά δημόσια σχολεία κάνουν εξαιρετική δουλειά και τα κτίρια είναι ιδιαίτερα προσεγμένα. Φέτος που ο μικρός μου έχει γίνει 3 ετών έχω σκοπό να τον γράψω σε δημόσιο σχολείο με αποτέλεσμα ένα σημαντικό κόστος να μένει στο σπίτι και όχι σε ιδιωτικό σχολείο.

 

Γυμνάσου σε δημοτικούς χώρους 

Τον τελευταίο χρόνο επίλεξα να γυμνάζομαι στο δημοτικό στάδιο της γειτονιάς μου. Ο λόγος ήταν γιατί βαριόμουν να μπαίνω στο αυτοκίνητο και να πηγαίνω στι γυμναστήριο -ειδικά μετά από μια απαιτητική ημέρα. Παλαιότερα χωρίς παιδί γυμναζόμουν είτε νωρίς το πρωί, είτε με το που τελείωνα από την εφημερίδα και το περιοδικό που εργαζόμουν. Πλέον δεν έχω τόσο χρόνο. Ξεκίνησα να πηγαίνω δειλά για τρέξιμο στον στίβο και να κάνω κάποια όργανα μέχρι που ανακάλυψαμε πόσο μου αρέσει και μου φτιάχνει τη διάθεση. Επιπλέον, με τον μικρό μου κάνουμε πολλές βόλτες δίπλα στη θάλασσα κι έτσι το έξοδο της συνδρομής παραμένει στο ταμείο μας.

 

Ο μικρός μου δεν κάνει δραστηριότητες

https://www.instagram.com/p/B9bYgJ7FEqz/

Στην ηλικία των 3 δεν μπορεί ένα παιδάκι να κάνει πολλές δραστηριότητες -εκτός από κολύμβηση. Ή παιδότοπο. Στο δικό μας σπίτι ακολουθούμε την σκανδιναβική διαπαιδαγώγηση- αυτό μεταφράζεται πως το παιδί είναι ελεύθερο να παίξει χωρίς να παρακολουθεί καμία δραστηριότητα. Εννοείται πως αν κάποια στογμή ζητήσει να ασχοληθεί με κάτι με χαρά να το κάνω μέχρι τότε μπορεί να απολαύσει τις βόλτες μας, το ποδήλατο του, μαγειρική στο σπίτι, να παίξει στη παιδική χαρά. Πολλοί γονείς “φορτώνουν” τα παιδιά ένα σωρό εξωσχολικές δραστηριότητες με αποτέλεσμα να τους κυνηγάω ο χρόνος για να ανταποκριθούν σε όλα αυτά χωρίς να απολαμβάνουν το παιχνίδι. Όσο για τους παιδότοπους μέχρι τώρα τον έχω πάει μόνο 3 φορές γιατί προτιμώ να παίζει κάπου έξω.

 

Πήγαινε στο σούπερ μάρκετ με λίστα

https://www.instagram.com/p/Bp_8IJBHBGE/

Για να υπολογίζεις το budget και μην βγαίνεις εκτός είναι προτιμότερο να ψωνίζει με λίστα και όχι ότι βρεις μπροστά σου. Επίσης, μπορείς πριν πας για ψώνια να κάνεις μια σύγκριση τιμών και να επιλέξεις -εξάλλου συνεχώς πλέον κάνουν προσφορές. Η λαϊκή αγορά παραμένει η καλύτερη επιλογή για φρούτα, λαχανικά και φρέσκο ψαράκι.

 

Μετακινήσου με ΜΜΜ και ποδήλατο

https://www.instagram.com/p/B86YIwllmU8/

Το περασμένο διάστημα λόγω της απαγόρευσης πολλοί θυμήθηκαν τα ποδήλατα τους και κάποιοι άλλοι αγόρασαν. Λοιπόν, μην το βγάλεις από την καθημερινότητα σου γιατί τόσο με το ποδήλατο όσο και με τα μέσα μεταφοράς εξοικονομείς χρήματα. Προσωπικά τα τελευταία χρόνια παίρνω το αυτοκίνητο σπάνια και μόνο εκεί που δεν έχω πρόσβαση σε μετρό.

 

Μην ανοίγεσαι παραπάνω απο αυτά που αντέχει η τσέπη σου

Πολλές φορές κάνουμε το λάθος να δημιουργούμε ανάγκες που τελικά δεν τις χρειαζόμαστε και για να ανταπεξέλθουμε πρέπει να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη. Για παράδειγμα, αν πρέπει να πληρώνεις κάθε βδομάδα γυναίκα να σου κάνει τις δουλειές και στερείσαι κάτι άλλο γιατί δεν αποφασίζεις να το περιορίσεις; Έχω μεγαλώσει σε σπίτι που είχαμε γυναίκα για τις δουλειές, όμως στο δικό μου σπίτι αποφάσισα να τις κάνω εγώ και μόνο. Ένα σοβαρό μηνιαίο ποσό που χρειάζεται η γυναίκα παραμένει στο ταμείο μας. Όπως και η baby sitter. Δεν έχω στο παιδί γυναίκα να το κρατάει. Φυσικά έχω σημαντική βοήθεια τόσο από τη μαμά μου όσο και από την πεθερά μου, τις ώρες που μπορούν.

 

Τηλεργασία 

Όταν έγινα μαμά αποφάσισα να αλλάξω το επαγγελματικό μου πλαίσιο. Δεν ήθελα να ακολουθήσω τα απαιτητικά ωράρια του περιοδικού και να μην βλέπω το παιδί μου. Αποφάσισα να κάνω το site μου και ταυτόχρονα ότι δουλειά μπορώ πάνω στον τομέα μου από το σπίτι. Εξάλλου, η τηλεργασία ήρθε για να μείνει και πιστεύω θα βοηθήσει τις μαμάδες να είναι δίπλα στα παιδιά τους.

 

Κλείνεις νωρίτερα εισιτήρια

https://www.instagram.com/p/B8UWf_9Jj-W/

Μην κλείνεις ποτέ ταξίδι τελευταία στιγμή για να μπορείς να βρεις καλύτερες τιμές. Επιπλέον, φρόντισε σε κάποιους προορισμούς να μην πηγαίνεις σε full season γιατί σίγουρα οι τιμές είναι τσιμπημένες. Για παράδειγμα, ένα Σαββατοκύριακο στο βουνό το καλοκαίρι είναι πάρα πολύ όμορφα και μπορείτε να περάσετε υπέροχα οικογενειακώς. Προτείνω να ρίξεις μια ματιά και σε all inclusive πακέτα γιατί κερδίζεις αρκετά χρήματα.