Την Τετάρτη 3 Ιουνίου είναι η Διεθνλης Ημέρα Ποδηλάτου και ο ποδηλάτης Τάκης Ξουρής επέλεξε την συγκεκριμένη ημέρα για ένα μοναδικό challenge event, όπου θα επιχειρήσει να ποδηλατήσει, ανεβαίνοντας τον Υμηττό, το κοντινότερο βουνό στο κέντρο της Αθήνας, τόσες φορές (για την ακρίβεια δεκατέσσερις) όσες, να συμπληρωθούν 10000 μέτρα υψομετρικής διαφοράς. Υψηλότερα και από το Everest, καλύπτοντας συνολικά, περίπου 300 χιλιόμετρα.

Η προσπάθεια αναμένεται να ξεκινήσει στις 5:30 το πρωί, στις 3 Ιουνίου, από τη βάση του Υμηττού μέχρι την είσοδο του στρατοπέδου στην κορυφή και απαιτούνται 14 αναβάσεις και καταβάσεις στην ίδια διαδρομή.

“Η επιδημία του Covid-19, εκτός από μάστιγα, ήταν για όλο τον πλανήτη και μια εμπειρία ενός νέου τρόπου ζωής που έστω και για λίγο, έστω και αναγκαστικά, μας έκανε να ζήσουμε διαφορετικά απ΄ότι είχαμε συνηθίσει, τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες.

Μια, ίσως η μόνη, quot θετική αλλαγή αυτής της πανδημίας , ήταν η εικόνα των μεγαλουπόλεων αναφορικά με την ρύπανση, την έλλειψη κυκλοφοριακής συμφόρισης και του stress που δημιουργεί η ζωή στις μεγάλες πόλεις, όπως και στην Αθήνα.
Το ποδήλατο, ήταν βασικός πρωταγωνιστής σε αυτή την αλλαγή. Το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης και άσκησης, λόγω των χαρακτηριστικών του ( μπορεί να χρησιμοποιήθει τόσο για να παει κάποιος στη δουλειά του όσο και για να κάνει μια βόλτα ή να αθληθεί) έδειξε στη διάρκεια αυτού του lockdown ότι μπορεί να αποτελέσει τη λύση για μια σειρά από προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου και της σύγχρονης μεγαλούπολης.

Εκτός από τους πολίτες, είναι αναγκαίο να δει και η πολιτεία, ότι η επένδυση στην εναλλακτική μετακίνηση είναι η λύση και όχι πολυτέλεια. Η κατασκευή δικτύου ποδηλατόδρομων, που εξαγγέλεται κάθε τόσο από την εκάστοτε κυβέρνηση είναι η ανάγκη, όχι ευχή.

Το ποδήλατο για μια πόλη σαν την Αθήνα είναι η ιδανική λύση! Για πολλά! Ίσως για όλα όσα αφορούν το περιβάλλον και τον πιο ανθρώπινο τρόπο ζωής.

Αντίθετα με το ότι πιστεύει πολύ κόσμος, η Αθήνα ειναι μια τέλεια πόλη για να ποδηλατεί κανείς. Δεν έχει πολλές ανηφόρες και τα γύρω βουνά είναι πολύ κοντά για να πάρει κάποιος το ποδήλατό του και να ποδηλατήσει στη φύση. Η ακτογραμμή είναι δίπλα στην πόλη μας και ιδανική για μια βόλτα με το ποδήλατο. Επίσης, ο καιρός και το κλίμα της Αθήνας, την κάνουν ιδανική επιλογή για τη χρήση του ποδηλάτου.

Η Αθήνα είναι, με τις κατάλληλες υποδομές, μια ιδανική ποδηλατική πόλη! Για να βάλω και εγώ το λιθαράκι μου στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και της πολιτείας να αποδεχθεί αυτό το challenge και να αλλάξει από αύριο κιόλας, τον τρόπο που βλέπει την χρήση του ποδηλάτου, θα προσπαθήσω για το δικό μου challenge.

Ένα διαφορετικό challenge που έχει ως μοναδικό σκοπό την ευαισθητοποίηση κ προώθηση του ποδηλάτου ως μέσου άσκησης κ μετακίνησης στον αστικό ιστό της Αθήνας.

Την Τετάρτη 3 Ιουνίου, γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα του ποδηλάτου. Τη μέρα αυτή θα επιχειρήσω να ποδηλατήσω, ανεβαίνοντας τον Υμηττό, το κοντινότερο βουνό στο κέντρο της Αθήνας, τόσες φορές (για την ακρίβεια δεκατέσσερις) όσες, να συμπληρωθούν 10000 μέτρα υψομετρικής διαφοράς. Υψηλότερα και από το Everest, καλύπτοντας συνολικά, περίπου 300 χιλιόμετρα.

Είναι μια προσπάθεια που απαιτεί αρκετή διανοητική και σωματική αντοχή και αναμένεται, αν ολοκληρωθεί, να διαρκέσει γύρω στις 18 ώρες.

Ομως, μια απόφαση για να αλλάξουμε τη ζωή μας βάζοντας το ποδήλατο στην καθημερινή εξίσωση του τρόπου λειτουργίας μας και μια απόφαση για υιοθέτηση από την πολιτεία του ποδηλάτου ως τρόπου σύγχρονης μετακίνησης, απαιτεί λιγότερη προσπάθεια και θα διαρκέσει για πάντα” αναφέρει ο ποδηλάτης.

Δίνουμε ραντεβού στον Υμηττό!

 

photo credit: Facebook Τάκη Ξουρή