Το νησί του απέραντου γαλάζιου, η Αμοργός, ετοιμάζεται για ακόμα μια φορά να γίνει το κινηματογραφικό σκηνικό μιας και στις 20 Ιουνίου θα ξεκινήσουν τα γυρίσματα διεθνούς παραγωγής.

Όπως έγινε γνωστό από το ΑΠΕ-ΜΠΕ πρόκειται για μία ελληνο-γερμανο-ιταλική παραγωγή της εταιρείας «Heretic», με παραγωγούς τους Γεώργιο Καρναβά και Κωνσταντίνο Κοντοβράκη, σε σκηνοθεσία Nana Neul και σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία παραγωγής «Heimatfilm» και την ιταλική «Simila.

Πριν λίγες ημέρες, το γερμανικό Focus πρότεινε 5 ελληνικά νησιά για διακοπές και στο νούμερο ένα βρίσκεται το κυκλαδίτικο νησί με την άγρια ομορφιά.

Η χώρα της Αμοργού είναι χτισμένη στο κέντρο του νησιού ανάμεσα σε μικρούς λόφους και η εικόνα είναι καταπληκτική όσες φορές και να τη δεις. Το νησί μέχρι πριν λίγα χρόνια θεωρούνταν άγονη γραμμή, ενώ οι πολλές αντιθέσεις του δείχνουν την πολύπλευρη ομορφιά του. Το βουνό δένει αρμονικά με την καταγάλανη θάλασσα, ενώ οι απότομες πλαγιές καταλήγουν στις παραλίες κι αυτό είνα το κάδρο που βλέπει ο επισκέπτης και υποκύπτει στη γοητεία του κυκλαδίτικου νησιού.

Οι προτάσεις μου για την Αμοργό:

Βόλτα στην Χώρα 

Η Χώρα δεν είναι τυχαία στο κέντρο του νησιού. Παλιά οι κάτοικοι την επέλεξαν προκειμένου να μην φαίνεται από τη θάλασσα για να μην είναι ορατή στους πειρατές. Περπατώντας στα πλακόστρωτα σοκάκια της θα απολαύσεις τα κάτασπρα σπίτια με τα όμορφα λουλούδια. Όσο για τους ανεμόμυλους που θα συναντήσεις, στην περιοχή του Τρούλλου, θα σε κάνουν να κάνεις στάση για τις απαραίτητες φωτογραφίες. Στον κεντρικό δρόμο βρίσκονται τα περισσότερα μαγαζιά της Χώρας.

Τα αξιοθέατα του νησιού

Το Κάστρο με τις πολεμίστρες

Κτίστηκε τον 13ο αιώνα στο υψηλότερο σημείο της χώρας, ενώ σήμερα σώζονται κάποια τμήματα του τείχους με τις πολεμίστρες.

Πρώτο γυμνάσιο

Ιδρύθηκε στην Ελλάδα μετά την Επανάσταση του 1821. Όπως αναφέρει η επιγραφή δημιουργήθηκε το 1829 με δαπάνη της Μονής της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας.

Μονής της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας

Σήμα κατατεθέν του νησιού βρίσκεται στο βουνό του Προφήτη Ηλία και φυσικά αξίζει το χρόνο σου. Μάλιστα το μοναστήρι είναι χτισμένο σε ένα βράχο 300 μέτρα από τη θάλασσα. Για να φτάσεις πάνω στη Μονή χρειάζεται να ανέβεις αρκετά σκαλιά (οπότε καταλαβαίνεις πως τα αθλητικά είναι απαραίτητα). Το μόνο σίγουρο είναι πως φτάνοντας εκεί η θέα θα σε ανταμείψει και με το παραπάνω. Ο μοναχός θα σε κεράσει ψημένη -το παραδοσιακό ποτό της Αμοργού- και λουκούμι.

Ανεμόμυλοι

Για πάνω από 300 χρόνια λειτουργούσαν 35 ανεμόμυλοι στο νησί και ήταν κατασκευασμένοι να λειτουργούν με το φύσημα του ανέμου. Εδώ κι πολλά χρόνια έχουν σταματήσει να λειτουργούν.

Άγιος Γεώργιος Βαλσαμίτης

Προς την Κάτω Μεριά της Χώρας βρίσκεται ο Άγιος Γεώργιος, όπου σύμφωνα με τις παραδόσεις εκεί ήταν ένα από τα τρία μαντεία της Ελλάδας

Εκδρομή στην Κάτω Μεριά

Είναι από τα πιο ωραία χωριά του νησιού και το προτιμούν οι ταξιδευτές που θέλουν να απολαύσουν πιο ήρεμες διακοπές. Σημείο αναφοράς της Κάτω Μεριάς θεωρείται η Αγία παρασκευή, όπου κάθε χρόνο διοργανώνεται ένα πολύ μεγάλο πανηγύρι. Όλη η περιοχή είναι πανέμορφη και αξίζει να τη γυρίσεις για να δεις τα όμορφα χωριά, όπως η Αρκεσίνη, η Κολωφάνα με τα αραιοκατοικημένα σπίτια και η Καλοταρίτισσα (να πας οπωσδήποτε).

 

Τα δύο λιμάνια της Αμοργού

Αιγιάλη

Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα και καθώς την προσεγγίζουν τα πλοία από μακριά φαίνονται τα τέσσερα χωριά της:  τα Θολάρια, η Λαγκάδα, ο Ποταμός και ο Όρμος -παραθαλάσσιος οικισμός. Σε όλα τα χωριά της Αιγιάλης έχει ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, παραδοσιακές ταβέρνες, ενώ οι παραλίες είναι για όλα τα γούστα. Θα βρεις από βότσαλο μέχει πιο κοσμικές.

Κατάπολα

Είναι το κεντρικό λιμάνι του νησιού, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο. Όπως λέει η παράδοση τα χρόνια της τουρκοκρατίας δεν είχε μόνιμους κατοίκους γιατί ήταν ορμητήριο των πειρατών. Τα Κατάπολα έχουν πιο έντονη ζωή ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ οι παραλίες είναι πιο άγριες και στις περισσότερες φτάνεις με καϊκι.

 

Οι παραλίες του νησιού

Αγία Άννα

Απέχει πέντε λεπτά από την Χώρα και είναι η πιο ξακουστή παραλία του νησιού, καθώς εδώ γυρίστηκε η ταινία “Απέραντο Γαλάζιο”. Το άγριο τοπίο είναι ιδιαίτερα ελκυστικό σε όλους τους τουρίστες του νησιού που θέλουν να κολυμπήσουν σ΄αυτά τα καταγάλανα νερά.

Σύρμα

Η συγκεκριμένη παραλία είναι πολύ κοντά στην Αγία Άννα. Επάνω στις πλάκες θα αφήσεις τα πράγματα σου και θα απολαύσεις βουτιές σε βαθιά νερά. Θα βρεις αρκετό κόσμο.

Μαλτέζι

Βρίσκεται πιο κοντά στο λιμάνι στα Κατάπολα, είναι οργανωμένη και θεωρείται από τις καλύτερες του νησιού. Εκεί θα φτάσεις είτε με καραβάκι είτε από ένα μονοπάτι μετά από 20 λεπτά πεζοπορίας. Τα καταγάλανα νερά θα σε αποζημιώσουν και με το παραπάνω.

Πλάκες

Από τις πιο ιδιαίτερες παραλίες της Αμοργού γιατί καλύπτεται από πλάκες. Τα νερά είναι βαθιά και η μετάβαση γίνεται με καϊκι. Για οικογένεια με μικρά παιδιά δεν είναι η κατάλληλη επιλογή -στη θάλασσα βουτάς μόνο από τα βράχια.

Γραμβούσα

Από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού, η οποία συγκεντρώνει πολλούς τουρίστες. Έχει ψιλή άμμος και είναι κατάλληλη για οικογένειες.

Παραδείσια

Είναι μια μικρή παραλία, κοντά στην Αγία Παρασκευή και συγκεντρώνει αρκετό κόσμο. Είναι οργανωμένη και θα απολαύσεις τα πεντακάθαρα νερά της.

 

Πανηγύρια

Στην Αμοργό, ανάλογα το μήνα, έχεις αρκετές επιλογές σε πανηγύρια τα οποία συγκεντρώνουν πάρα πολύ κόσμο -τόσο επισκέπτες όσο και μόνιμους κατοίκους. Από τα πιο ξακουστά καλοκαιρινά πανηγύρια είναι του Χριστού -διοργανώνεται στις 6 Αυγούστου κι ο Σύλλογος μοιράζει δωρέαν φαγητό. Την πρώτη Κυριακή μετά τον 15 Αύγουστο διοργανώνεται η γιρτή του παστελιού. Στην πλατεία της Λόζας στην Χώρα στήνεται το καζάνι και ξεκινά η διαδικασία παρασκευής του παστελιού, όπου όλοι θα απολαύσουν το παραδοσιακό γλύκισμα.

 

Παραδοσιακή κουζίνα

Το πιο γνωστό παραδοσιακό φαγητό της Αμοργού και το οποίο σερβίρεται σε πολλά από τα πανηγύρια είναι το πατατάτο -αιγοπρόβειο κρέας μάλιστα κάποιες φορές βάζουν μοσχάρι μαγειρεύεται σε χαμηλή φωτιά στην κατσαρόλα με μπόλκα μπαχαρικά, ντοματοπελτέ, φρέσκιες ντομάτες και πατατούλες. Στην Αμοργό θα βρεις μεγάλη ποικιλία από χορτοπιτάκια, χταποδόπιτα και ξεροτήγανα. Από προϊόντα φημίζεται για την ψημένη ρακί -σε κερνάνε πάντα στη Μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσα, κατσούνι ή μαγείρεμα που είναι η τοπική φάβα από αρακά, μέλι και φυσικά λάδι αξίζει τόσο να τα δοκιμάσεις όσο και να πάρεις μαζί σου φεύγοντας από το νησί.

 

photo credit: Instagram Amorgos island