Μια θάλασσα πλαστικά, Κατρίνα Τσάνταλη (εκδόσεις Διόπτρα)

Όταν μια βροχή από πλαστικά καλαμάκια διέκοψε το μάθημα στην τάξη του βυθού, οι ψαρομαθητές τρόμαξαν! Τότε ο κύριος Χταπόδης τους παρότρυνε να μαζέψουν τα καλαμάκια και να βγουν στη στεριά για να ζητήσουν βοήθεια. Στον δρόμο τους συνάντησαν έναν ιππόκαμπο που είχε τυλιγμένη στην ουρά του μια μπατονέτα, μια χελώνα που είχε μπλεχτεί σε ένα δίχτυ, ένα δελφίνι που είχε καταπιεί σκουπίδια και άλλα ζωάκια που δυσκολεύονταν να κολυμπήσουν. Όλα φαίνονταν να τα έχουν χαμένα… Ήταν τόσο πολλά τα σκουπίδια στη θάλασσα, που ακόμα και τα παιδιά δεν ήξεραν τι να κάνουν… Ο κύριος Χταπόδης όμως τα είχε σκεφτεί όλα!

 

Το χάος που δημιουργήσαμε, Michelle Lord (εκδόσεις Άγκυρα)

Ένα ξεχωριστό βιβλίο γύρω από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των σκουπιδιών και των πλαστικών που πετιούνται στη θάλασσα με στόχο να εμπνεύσει τα παιδιά να συμβάλλουν με τον δικό τρόπο στην καταπολέμηση της ρύπανσης των ωκεανών και όχι μόνο. Ακολουθήστε τέσσερα παιδιά σε μια μικρή βάρκα καθώς ανακαλύπτουν το μέγεθος του χάους που δημιουργήσαμε. Με ρυθμό και σαγηνευτική τέχνη, η ιστορία μας απεικονίζει τον τρομερό αντίκτυπο των σκουπιδιών στον ωκεανό και τη θαλάσσια ζωή, εμπνέοντάς μας να κάνουμε αλλαγές για να σώσουμε τις θάλασσές μας. Στο τέλος του βιβλίου περιλαμβάνεται ένα τμήμα με πληροφορίες για τη Δίνη Απορριμμάτων του Βόρειου Ειρηνικού, για τη ρύπανση των ωκεανών, καθώς και Εκκλήσεις για Δράση για παιδιά και ενήλικες.

 

Που πάνε όλα αυτά; Jess French (εκδόσεις Διόπτρα)

Από τα απορρίμματα έως τους ρύπους των εργοστασίων και από τα πλαστικά έως τα διαστημικά σκουπίδια, ανακαλύψτε πού πηγαίνουν, πώς επηρεάζουν τον πλανήτη μας και τι μπορεί να γίνει ώστε να μειωθεί το πρόβλημα. Ένα βιβλίο γεμάτο με πολλές συναρπαστικές ιδέες που δείχνουν πώς μπορούμε να σώσουμε το περιβάλλον. Ξεκινώντας από μικρά εύκολα πράγματα και απλές αλλαγές στη ζωή μας, μπορούμε να μετατρέψουμε τον πλανήτη μας σε ένα καλύτερο μέρος για να ζήσουμε!