Πριν αρκετά χρόνια εγώ και η κουζίνα μου δεν είχαμε την καλύτερη σχέση. Δεν ήμουν από τα παιδιά που κοιτούσα με ενθουσιασμό και περιέργεια για το πώς μαγειρεύει η μαμά μου -ευτυχώς ήξερα ότι θα φάω το πιο νόστιμο φαγητό!

Άρχισα να μαγειρεύω κάποια βασικά όταν αποφασίσα να μείνω μόνη μου. Τοστ, μπιφτέκια, ομελέτες με λαχανικά και ζυμαρικά ήταν όσα ήξερα και δεν με ένοιαζε να μάθω το κάτι παραπάνω. Περνώντας ο καιρός άρχισε να με ενδιαφέρει περισσότερο η μαγειρική και ο λόγος ήταν πως μου έδιωχνε το άγχος της δουλειάς. Η μαγειρική είχε γίνει η αποθεραπεία μου με αποτέλεσμα να αρχίσω να αφιερώνω χρόνο στην παρασκευή των γευμάτων, αλλά και στην πρώτη ύλη.

Πλέον έχω καταλήξει στα μυστικά της κουζίνας μου για να φτιάχνω πεντανόστιμα φαγητά. Πριν σου πω τα μυστικά μου να μοιραστώ μαζί σου πως δεν περνάω ατελείωτες ώρες μέσα στην κουζίνα γιατί είμαι εργαζόμενη μαμά. Πιστεψέ με θέλει τρόπο και σωστό προγραμματισμό για να έχεις την καλύτερη πρώτη ύλη για να κάνει τη διαφορά στο φαγητό σου.

 

Φτιάχνω σπιτικούς ζωμούς λαχανικών/ κρέατος/ κοτόπουλου

Φτιάχνω μόνη μου τους ζωμούς κάθε μήνα και τους βάζω στην κατάψυξη. Το χειμώνα ειδικά που φτιάχνω πολλές σούπες κάνω παραπάνω ζωμό για να ρίχνω στα φαγητά μου. Εκτός από τα κοκκινιστά και τα φαγητά της κατσαρόλας προσθέτω ζωμό λαχανικών στα ζυμαρικά (μέσα στο νερό που βράζει) και στο κοτόπουλο φούρνο (μαζί με μία ωραία σαλτσούλα για τις πατάτες βάζω πάντα σπιτικό ζωμό). Τα αρώματα είναι τόσο έντονα και πάνω απ΄όλα δεν έχουν τίποτα χημικό.

 

Βάζω φρέσκα μυρωδικά στην κατάψυξη

Ένα ματσάκι μαϊντανό, δύοσμο ή άνηθο σίγουρα δεν θα προλάβω να το χρησιμοποίησω όλο μέσα στη βδομάδα και αυτά χάνουν γρήγορα το χρώμα τους. Έτσι, τα ψιλοκόβω και τα αποθηκεύω στην κατάψυξη μου. Επίσης βάζω στην κατάψυξη ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, σκόρδα τα οποία τα προομηθεύομαι από τον κήπο στο χωριό. Ότι φρέσκο μπορείς να το καταψύξεις.

 

Φτιάχνω σάλτσα με φρέσκιες ντομάτες και τις βάζω σε βαζάκια

Όταν η οικογένεια μου έχει φρέσκιες ντομάτες από τα περιβόλια φροντίζω να φτιάχνω σπιτικές σάλτσες και να τις διατηρώ σε γυάλινα βαζάκια στο ψυγείο. Κάνω και παραλλαγές: κόκκινη σάλτσα με κρεμμυδάκια, σάλτσα με χρωματιστές πιπεριές, σάλτσα μελιτζάνας. Δεν σου κρύβω πως κάποιες τις βάζω στην κατάψυξη για να διατηρηθούν περισσότερο χρονικό διάστημα και για να έχω το χειμώνα.

 

Τα φρούτα που ωριμάζουν τα κάνω μαρμελάδα

Οι μαρμελάδες γίνονται πολύ εύκολα και ειδικά οι χειροποιήτες χωρίς συντηρητικά είναι πεντανόστιμες και τις απολαμβάνεις στο πρωινό σου (ή με διάφορα τυριά). Την επόμενη φορά που θα έχεις ώριμα φρούτα φτιάξε μαρμελάδα -προτείνω να αφήσεις κοματάκια φρούτου μέσα. Πέρα από τις κλασσικές μαρμελάδες φράουλας, κεράσι, ροδάκινο δοκίμασε να φτιάξεις με μήλο, πορτοκάλι και αχλάδι.

 

Το ψάρι θέλει λαδόκολλα

Βάλε στο ταψί σου λαδόκολλα και ρίξε το ψάρι σου με δεντρολίβανο και μπόλικα λαχανικά. Θα γίνει πραγματικά πεντανόστιμο.

 

Αντικατέστησε την κρέμα γάλακτος με συμπυκνωμένο γάλα

Η κρέμα γάλακτος όχι μόνο δεν σου προσφέρει απολύτως τίποτα, αντίθετα σε επιβαρύνει με λίπος. Δεν έχω μαγειρέψει ποτέ με κρέμα γάλακτος και μια “διαφορετική” εκδοχή της carbonara που κάνω προτιμώ το συμπυκνωμένο γάλα -όπως και στο κοτόπουλο a la creme με μανιτάρια.

View this post on Instagram

Λατρεύω τα μακαρόνια και πειραματίζομαι συχνά με διάφορες συνταγές που ανακαλύπτω. Η καρμπονάρα είναι από τις αγαπημένες μου γεύσεις όπου τη φτιάχνω με καπνιστή γαλοπούλα και γάλα (αντί για κρέμα γάλακτος). Μεγάλωσα σε ένα σπίτι που η μαμά μου φρόντιζε να τρώμε υγιεινά και τώρα με την σειρά μου κάνω το ίδιο για την οικογένεια μου. Η συγκεκριμένη συνταγή έχει ανέβει στο #site#carbonara#spaghetti#pasta#italianfood#foodgram#foodandpleasure#foodporn##instacarbonara#instapasta#instaspagetti feedfeed#feed#recipe#gastronomy#sundaylunch#launch#spring#allaboutfood#yummie #yummy#livingsmart#solife

A post shared by So life by Christina Zachou (@solife.gr) on

 

Λάδι και μέλι μόνο από παραγωγούς

Αυτά τα δύο προϊόντα δεν τα παίρνω ποτέ από super-market. Έχω συγκεκριμένους παραγωγούς που τρα προομηθεύομαι, ενώ πολλές φορές τα αγοράζω από τα διάφορα μέρη ανά την Ελλάδα που πάω για τουρισμό. Δεν παίρνω του εμπορίου. Ρωτάω τους ντόπιους να μου προτείνουν μικρούς παραγωγούς και μέχρι σήμερα έχω μείνει απόλυτα ευχαριστημένη.

 

Όσπρια με το κιλό

Φακές, ρεβύθια, γίγαντες είναι μόνο μερικά από τα όσπρια τα οποία δεν αγοράζω από super market, αλλά πάλι από παραγωγούς είτε από τη λαϊκή αγορλα, είτε από ένα συγκεκριμένο μαγαζί που τα φέρνουν από διάφορα μέρη της χώρας μας. Εκτός του ότι βράζουν πολύ πιο εύκολα δεν συγκρίνεται η νοστιμιά τους.

 

Επιλέγω φρέσκια ντομάτα στα μαγειρευτά

Μοσχαράκι κοκκινιστό

Στα φαγητά κατσαρόλας, όπως το κοκκινιστό μοσχαράκι, προτιμώ να βάζω φρέσκια ντομάτα. Πολλές φορές πολτοποιώ τις φρέσκιες ντομάτες και τις βάζω στην κατάψυξη για ώρα ανάγκης. Επίσης, βάζω περισσότερη φρέσκια ντοματούλα παρά συσκευασμένη για να έχει αρώματα το φαγητό μου.