Έχει αποδειχτεί πως ο καφές κάνει καλό στην υγεία μας, φυσικά όταν δεν γίνεται υπερβολική κατανάλωση. Μάλιστα, για μερικούς ανθρώπους είναι η μοναδική μεγαλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών στη διατροφή, σε συνδυασμό με τα φρούτα και τα λαχανικά.

Αυτά είναι τα οφέλη του καφέ και πως θα τον κάνεις ακόμα πιο υγιεινό

Όχι καφεϊνη μετά τις 14.00

Ο καφές είναι μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές καφεΐνης στη διατροφή. Η καφεϊνη είναι ένα διεγερτικό, που είναι ένας από τους κύριους λόγους που ο καφές είναι τόσο δημοφιλής. Σου δίνει μια δόση ενέργειας και σε βοηθάει να μείνεις ξύπνιος όταν αισθάνεσαι κουρασμένος. Αλλά αν πίνεις καφέ μετά το μεσημέρι, μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σου -ο κακός ύπνος συνδέεται με κάθε είδους προβλήματα υγείας. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να μην πίνεις καφέ μετά τις 14.00. Εάν πρέπει, επίλεξε ένα φλιτζάνι τσάι, το οποίο περιέχει πολύ λιγότερη καφεΐνη από τον καφέ ή ένα ρόφημα χωρίς καθόλου καφεϊνη. 

 

Μη βάζεις πολλή ζάχαρη στον καφέ

Αν και ο καφές είναι υγιής από μόνος του, μπορείτε εύκολα να τον μετατρέψεις σε ακατάλληλο για κατανάλωση. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να βάλεις μπόλικη ζάχαρη. Η προστιθέμενη ζάχαρη είναι αναμφισβήτητα ένα από τα χειρότερα συστατικά στη σύγχρονη διατροφή. Η ζάχαρη, κυρίως λόγω της υψηλής ποσότητας φρουκτόζης, συνδέεται με κάθε είδους σοβαρές ασθένειες όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης. Αν δεν μπορείς να την αποφύγεις προτίμησε να βάλεις αντί για ζάχαρη στέβια. Εγώ να σου πω πωςέχω αντικαταστήσει τη ζάχαρη με μια κουταλιά μέλι.

 

Επίλεξε καλής ποιότητας καφέ, κατά προτίμηση βιολογικής καλλιέργειας

Η ποιότητα του καφέ μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τη μέθοδο επεξεργασίας και τον τρόπο καλλιέργειας των κόκκων καφέ. Οι κόκκοι καφέ τείνουν να ψεκάζονται με συνθετικά φυτοφάρμακα και άλλες χημικές ουσίες που δεν προορίζονταν ποτέ για ανθρώπινη κατανάλωση.

 

Απέφυγε να πίνεις πολλούς καφέδες

Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να μειώσει τα συνολικά οφέλη του καφέ. Η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να έχει διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες, αν και η ευαισθησία των ανθρώπων ποικίλλει. Άκουσε το σώμα σου και μην ξεπερνάς τα όρια καταναλώνοντας παραπάνω καφέ απ΄ότι χρειάζεσαι.

 

Πρόσθεσε λίγη κανέλα στον καφέ

Η κανέλα είναι ένα νόστιμο βότανο που αναμιγνύεται ιδιαίτερα καλά με τη γεύση του καφέ. Μελέτες δείχνουν ότι η κανέλα μπορεί να μειώσει το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα, τη χοληστερόλη και τριγλυκερίδια σε διαβητικούς.

 

Απέφυγε κρέμες με χαμηλά λπαρά και τεχνητά

Οι κρέμες με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και τεχνητές κρέμες τείνουν να υποβάλλονται σε υψηλή επεξεργασία και ενδέχεται να περιέχουν αμφισβητήσιμα συστατικά. Επίσης, αν θέλεις οπωσδήποτε κρέμα ή γάλα στον καφέ σου προτίμησε με πλήρη λιπαρά, κατά προτίμηση από αγελάδες.

 

 

Πρόσθεσε λίγο κακάο στον καφέ

Το κακάο έχει πολλά αντιξειδιωτικά και συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία -όπως τον μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Αν θέλεις  έξτρα γεύση στον καφέ, πρόσθεσε μια μικρή δόση από βιολογικής καλλιέργειας άγλυκο κακάο.

 

Προτίμησε τον καφέ απόσταξης και ετοιμάσε τον χρησιμοποιώντας ένα χάρτινο φίλτρο

Ο καφές που προμηθεύεστε μπορεί να περιέχει επιβλαβείς ουσίες γνωστές ως διτερπένια, οι οποίες μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Για να απαλλαγείτε από αυτές απλά χρησιμοποιήστε ένα χάρτινο φίλτρο. Ο φρέσκος καφές απόσταξης με χάρτινο φίλτρο αφαιρεί αποτελεσματικά όλα τα διτερπένια, αλλά αφήνει την καφεΐνη και τις ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες να φτάσουν στον φλιτζάνι σας.

Πηγή: helthline.com