Το φετινό καλοκαίρι έχουν αλλάξει αρκετά τα μέρη που επιλέγουμε για να αποδράσουμε τα Σαββατοκύριακα, αλλά και τις διακοπές μας. Μέχρι τώρα τα νησιά είχαν την τιμητική τους, όμως φέτος υπάρχει μια αλλαγή καθώς ανεβαίνουν πολύ τόσο οι προορισμοί όπου μπορείς να πας με το αυτοκίνητο, όσο και οι ορεινοί.

Προσωπικά έχω αποδράσεις πολλές φορές το καλοκαίρι σε ορεινούς προορισμούς κι έχω περάσει υπέροχα. Για αυτό σου συγκέντρωσα 4+1 ορεινούς προορισμούς για εσένα που σκέφτεσαι να πάρεις τα βουνά (και πολύ καλά θα κάνεις!)

Κοσμάς

Κοσμάς Αρκαδίας: Ένα χωριό χτισμένο πάνω στον Πάρνωνα

Το χωριό- είναι χτισμένο πάνω στον Πάρνωνα- βρίσκεται σε υψόμετρο 1.150 μέτρων μέσα σε δάση από έλατα και σύμφωνα με την παράδοση, εικάζεται πως εκεί ήταν η αρχαία πόλη Σελινούς και ναός αφιερωμένος στον Απόλλωνα. Τα σπίτια στο χωριό είναι όλα πετρόχτιστα –οι Κοσμίτες φημίζονται για τις ιδιαίτερες πέτρινες κατασκευές τους. Φτάνοντας στον Κοσμά –έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός- αντικρίζεις  τις πετρόχτιστες βρύσες με τα λιοντάρια και την κεντρική πλατεία του χωριού όπου είναι σκεπασμένη με θεόρατα πλατάνια τα οποία έχουν φυτευτεί από το 1883. Γύρω γύρω είναι τα παραδοσιακά καφενεία που σερβίρουν ελληνικό καφέ στη χόβολη και αξίζει να τον συνοδέψεις με τον φημισμένο μπακλαβά και γαλακτομπούρεκο. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται ο Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων, μάλιστα στη πίσω πλευρά του έχει τρεις κρίνους που πέφτουν τα νερά. Όσο για εσένα που θέλεις να κάνεις και βουτιές στη θάλασσα, το Λεωνίδιο με τις φανταστικές παραλίες απέχει μόλις 30 λεπτά.

Πήλιο

https://www.instagram.com/p/CCWQubXpgBX/

Από τα ωραιότερα μέρη της Ελλάδας, ιδανικός προορισμός για κάθε εποχή του χρόνου. Όπως είναι γνωστό από τη μυθολογία, το Πήλιο ήταν η εξοχική κατοικία των θεών και πατρίδα των Κενταύρων. Πορταριά, Μακρυνίτσα, Τσαγκαράδα, Χάνια είναι μόνο μερικά από τα χωριά που αξίζει να επισκεφτείς, να περπατήσεις στα σοκάκια τους, να κάνεις ενδιαφέρουσες ορεινές δραστηριότητες, αλλά και να γευτείς την τοπική κουζίνα του τόπου. Φυσικά, στο Πήλιο μπορείς να απολαύσεις και το μπάνιο σου, στη νότια πλευρά, και να κολυμπήσεις σε καταπληκτικές παραλίες.

Ζαγοροχώρια

https://www.instagram.com/p/5mRPxUMNQ8/

Στην οροσειρά της Πίνδου, 46 πανέμορφοι οικισμοί συνθέτουν τα ξακουστά Ζαγοροχώρια, όπου ειδικά τώρα το καλοκαίρι είναι από τους top προορισμούς -ειδικά για εσένα που απολαμβάνεις τις πιο εναλλακτικές διακοπές. Βόλτες σε γραφικά χωριά, εκτός από το κλασικό Πάπιγκο αξίζει να πας μέχρι το Καπέσοβο, αθλητικές δραστηριότητες στο ωραιότερο και καθαρότερο ποτάμι της Ευρώπης, το Βοϊδομάτη, πεζοπορίες σε φαράγκια, αλλά και βουτιές στις Κολυμπήθρες είναι μόνο μερικά απο όσα θα κάνεις εκεί. Όσο για την τοπική κουζίνα οι πίτες και τα κρεατικά έχουν την τιμητική τους. Εγώ θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις κι πέστροφα από ταβερνάκια που υπάρχουν δίπλα στο ποτάμι.

Τζουμέρκα

https://www.instagram.com/p/CCDPUbIparw/

Τα Αθαμανικά όρη ή ευρύτερα γνωστά Τζουμέρκα έγιναν ιδιαίτερα ονομαστά, ακόμα και διάσημα επειδή υπήρξαν ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα της ελληνικής Κλεφτουριάς, καθώς και ονομαστό αρματολίκι. Η απότομη ορεινή φύση τους καθώς και η παρουσία μεγάλων και πολλών κτηνοτρόφων αποτελούσαν ευνοϊκούς όρους για τους Κλέφτες. Κάθε στάνη ουσιαστικά αποτελούσε μια οργανωμένη επιμελητεία των λεγομένων “μπουλουκιών” (ενόπλων σωμάτων) των Κλεφτών. Στα Τζουμέρκα υπάρχουν πολλά χωριά, βόρεια και νότια, με άγρια ομορφιά που αξίζει να ανακαλύψεις. Οι δραστηριότητες στη φύση είναι πολλές, το φαγητό θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό.

Ορεινή Αρκαδία

https://www.instagram.com/p/B8B-6LyF3fq/

Τα τελευταία χρόνια η Ορεινή Αρκαδία κερδίζει ταξιδευτές και το καλοκαίρι. Βρίσκεται κοντά στην Αθήνα κι είναι ιδανικός προορισμός και για οικογένειες. Τα χωριά Στεμνίτσα, Δημητσάνα και Βυτίνα συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Ωστόσο έχει κι άλλα παραδοσιακά χωριά όπως είναι το Βαλτεσίνικο που αξίζουν τη βόλτα σου και γθατί όχι τη διαμονή σου. Kάτω από τη Δημητσάνα ξεκινά το φαράγγι του Λούσιου, στο οποίο δεσπόζει η Μονή Φιλοσόφου.