Στην Αγόριανη πήγα πρώτη φορά πριν  πολλά χρόνια, όταν ακόμα ήμουν μαθήτρια στο σχολείο και θυμάμαι πως είχαμε έρθει μονοήμερη εκδρομή. Με είχε εντυπωσιάσει η κεντρική πλατεία του χωριού με τα πλατάνια και λίγο πιο πέρα βρισκόταν ένα δρομάκι που ακολουθώντας το σε έβγαζε στον καταρράκτη.

Μεγαλώνοντας άρχισα να επισκέπτομαι μόνη μου το γραφικό χωριό που ακόμα δεν είχε γίνει ιδιαίτερα γνωστό, καθώς λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα η Αράχοβα κρατούσε τα ηνία της περιοχής.

Τα τελευταία χρόνια ο τουριστικός χάρτης έχει κάπως αλλάξει με αποτέλεσμα η Αγόριανη, η οποία είναι χτισμένη πάνω σε επτά λόφους, να προσελκύει τους τουρίστες, όλες τις εποχές του χρόνου, και να κερδίζει θετικά τις εντυπώσεις.

Το χωριό – πνιγμένο στα πλατάνια, τις κερασιές, καρυδιές, έλατα και καστανιές-  είναι μικρό και η ζωή του κινείται στη πλατεία του με τα παραδοσιακά ταβερνάκια, ζαχαροπλαστεία και το φούρνο με τις τοπικές πίτες. Όμως σ αυτό τον προορισμό έχεις τόσα πολλά να κάνεις που θα επιστρέφεις ξανά κι ξανά!

 

Οι  προτάσεις μου:

  • Βόλτα στον καταρράκτη: από τη πλατεία του χωριού θα διασχίσεις το πέτρινο μονοπάτι το οποίο θα σε οδηγήσει στον καταρράκτη όπου τα νερά πέφτουν ασταμάτητα. Το τοπίο δίνει μια ξεχωριστή νότα στην περιοχή.
  • Οι πηγές των Αγίων Αναργύρων: περπατώντας το χωριό θα βρεθείς στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων- χρονολογείται από τον 19ο αιώνα- που είναι χτισμένη πάνω σε πηγή. Τα νερά αναβλύζουν από τις 7 πηγές.
  • Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο: θα βρεις εκθέματα από τη ζωή του τόπου. Παραδοσιακές φορεσιές, οικιακά σκεύη, αντικείμενα λαϊκής τέχνης και εργαλεία που χρησιμοποιούσε ο τσαγκάρης, ο κουρέας, ο μανάβης είναι μόνο μερικά από τα ενδιαφέροντα πράγματα που αξίζει να δείτε.
  • Δοκίμασε τις τοπικές λιχουδιές: προτείνω το εστιατόριο «Μαυροδήμος» για να απολαύσετε τοπικές λιχουδιές από φρέσκες ύλες και ζεστό περιβάλλον. Μανιτάρια δάσους με παστρουμά, κρεατικά, spaghetti με μανιτάρια, αλλά και κυνήγι είναι μερικά από τα πιάτα του μενού που θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς πελάτες.