Έλενα Ακρίτα: Τα τάπερ της Αλίκης βραβεύτηκαν ως το καλύτερο Ελληνικό Μυθιστόρημα

Έλενα Ακρίτα: Τα τάπερ της Αλίκης βραβεύτηκαν ως το καλύτερο Ελληνικό Μυθιστόρημα

Την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020 ανακοινώθηκαν τα Βραβεία Βιβλίου Public 2020. Οι εκδόσεις Διόπτρα με μεγάλη χαρά δέχθηκαν το βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Μυθιστορήματος, για το βιβλίο της Έλενας Ακρίτα «Τα τάπερ της Αλίκης».

Σε ανάρτησή της στο facebook η Έλενα Ακρίτα σημειώνει: «Πήρα μεγάλη χαρά που ψηφίσατε το βιβλίο μου ως το Καλύτερο Ελληνικό Μυθιστόρημα της χρονιάς. Καλύτερο, τρόπος του λέγειν, διότι υπήρχαν εξαιρετικά βιβλία φέτος στην ίδια κατηγορία, θερμότατα συγχαρητήρια σε όλους τους συγγραφείς. Ναι, λοιπόν, χαίρομαι και χαμογελώ και ψέματα δεν λέω – αν και είθισται να δηλώνουμε πως σνομπάρουμε τα βραβεία, έλα, τώρα, μεταξύ μας αλήθειες να λέμε. Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου γι’ αυτή την μεγάλη αγκαλιά!»

Ο εκδότης Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος δήλωσε: «Η βράβευση της Έλενας Ακρίτα μας επιβεβαίωσε αυτό που γνωρίζαμε ήδη από την επιτυχία που έχει διαγράψει το βιβλίο τους τελευταίους 12 μήνες. Το αναγνωστικό κοινό ανταποκρίθηκε στην αγάπη και την ευαισθησία με την οποία προσέγγισε τους ήρωές της, οι οποίοι κατοικούν μέσα μας για πάντα, γιατί ίσως ήταν εκεί για πάντα. Για τις εκδόσεις Διόπτρα είναι μεγάλη τιμή που το κοινό επικροτεί κάθε χρονιά τις ενέργειές μας και που στα πρώτα 7 χρόνια αυτού του θεσμού έχουμε διακριθεί δύο φορές στην κατηγορία του Ελληνικού Μυθιστορήματος.»

 

Βιβλίο, Τα τάπερ της Αλίκης, Έλενα Ακρίτα

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Τρεις γενιές γυναικών ζουν, ονειρεύονται και διεκδικούν: Η Κοραλία, είκοσι χρόνια καθαρίστρια στη ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ. Η κόρη της Ελένη, πωλήτρια στο ΜΙΝΙΟΝ, που κάνει κι επιδείξεις τάπερ σε σπίτια κυριών. Και το «εξώγαμο» κοριτσάκι της, η Αλικούλα, που πήρε το όνομα της νονάς της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Η μικρή μέσα στα πολύχρωμα τάπερ της μαμάς κρύβει παιχνίδια, πασχαλίτσες για τα μαλλιά, στρασάκια, Μπάρμπι, επιθυμίες, ελπίδες κι όνειρα.

Όταν η Αλίκη μεγαλώνει, κλείνει ερμητικά μέσα στα τάπερ όλα όσα αισθάνεται. Αγάπη, οργή, πόνο, έρωτα, γέλιο και κλάμα. Μέχρι που η ζωή της θα απαιτήσει να ανοίξει τα αεροστεγή καπάκια και ν’ αφήσει τα συναισθήματά της ελεύθερα.

Τα Tάπερ της Αλίκης είναι ένα γκράφιτι στους τοίχους των πολυκατοικιών της Κυψέλης, των μπορντέλων της Φυλής, των θεατρικών σκηνών, των παλιών καταστημάτων και των ρετιρέ με τις στρωμένες τσόχες για κουμκάν. Είναι όσα ζήσαμε κι αγαπήσαμε σε μια Αθήνα που δεν μένει πια εδώ.

Στα φετινά Βραβεία Βιβλίου Public ψήφισαν συνολικά 188.635 αναγνώστες με 295.450 ψήφους.