Χιλιάδες τουρίστες, ανά τον κόσμο, αυτή την περίοδο επισκέπτονται το Ρόβανιεμι, για να ζήσουν από κοντά τη χριστουγεννιάτικη μαγεία, καθώς εκεί βρίσκεται το χωριό του Αϊ Βασίλη.

Μόλις 8 χιλιόμετρα από το κέντρο του Ρόβανιεμι είναι το μέρος που ζει ο Φιλανδός παππούς με τα άσπρα μακριά γένια που αφήνει δώρα σε μικρά και μεγάλα παιδιά. Στο χωριό του, που μέσα στις επόμενες μέρες θα γεμίσει κόσμο, μπορείς να φωτογραφηθείς μαζί του, να δεις το ταχυδρομείο όπου φτάνουν εκατοντάδες γράμματα όλο το χρόνο και τους πολύτιμους βοηθούς του, τα ξωτικά, που δουλεύουν πυρετωδώς για να είναι όλα έτοιμα για τις γιορτινές μέρες.

Ωστόσο, αυτή η μαγευτική πόλη κρύβει κι άλλες ομορφιές: φυσικά τοπία, σαφάρι με ταράνδους, πάρκο με άγρια ζώα.

Οι προτάσεις μου:

  • Βόλτα στο πάρκο με τα άγρια ζώα. Εκεί θα δεις μεταξύ άλλων καφέ αρκούδες, λύκους και ελάφια.
  • Επίσκεψη στο Εθνικό πάρκο της Ουλάνκα. Λειτουργεί από το 1956 και θα θαυμάσεις από κοντά τη χλωρίδα και την πανίδα του τόπου.
  • Στάση στην εκκλησία του Ρόβανιεμι. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα, Bertil Liljequist και έχει χωρητικότητα γύρω στα 850 άτομα. Πίσω από το βωμό θα θαυμάσεις τη μεγάλη τοιχογραφία που κεντρίζει το ενδιαφέρον των τουριστών. Η εκκλησία λειτουργεί μόνο το Δεκέμβριο και το καλοκαίρι.
  • Κατάβαση στο χιονοδρομικό κέντρο. Οι λάτρεις του σκι θα απολαύσουν τις μεγάλες πίστες, οι οποίες είναι κατάλληλες για αρχάριους και για προχωρημένους σκιέρ.
  • Σαφάρι με ταράνδους. Αφού έφτασες ως το Ρόβανιεμι αξίζει να κάνεις σαφάρι μέσα στο κατάλευκο τοπίο.
  • Δοκίμασε τη φιλανδική κουζίνα. Όταν ταξιδεύεις να λες «ναι» στα τοπικά φαγητά. Οι γεύσεις της Φιλανδίας έχουν επηρεαστεί από την Σουηδία, την Ουγγαρία και τη Ρωσία. Σολωμός σούπα –με πατατούλες και μπόλικο άνηθο-, παστή ρέγγα, καπνιστή πέστροφα, κρέας από τάρανδο –φτιάχνουν και ομελέτες με τάρανδο- είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή πιάτα της Φιλανδίας.

Ps Για το συγκεκριμένο ταξίδι πρέπει να βάλεις στη βαλίτσα σου ισοθερμικά και τα πιο ζεστά σου ρούχα, σκουφάκια, γάντια, μπότες καθώς η θερμοκρασία πέφτει κάτω από -15βαθμούς Κελσίου.