Γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα, κουκουνάρι και ρύζι

Γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα, κουκουνάρι και ρύζι

Τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά ετοιμάζω για τους αγαπημένους μου ανθρώπους γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα, κουκουνάρι και ρύζι. Την συγκεκριμένη συνταγή μου την έχει δώσει η γιαγιά μου αλλά την έχω λίγο αλλάξει. Για αυτό το λόγο αγαπώ την μαγειρική: βάζοντας φαντασία μπορείς να κάνεις πολλές παραλλαγές.

Τις ημέρες των γιορτών που το σπίτι γεμίζει κόσμο και στρώνω το γιορτινό τραπέζι αυτό το πιάτο δεν λείπει ποτέ. Και κάποιες φορές που θέλω να το παραλείψω οι φίλοι μου το ζητάνε.

Σου προτείνω να τη φτιάξεις για το ρεβεγιόν  της Πρωτοχρονιάς.

 

Υλικά

1 γαλοπούλα –ιδανικά να έχει μέσα θερμόμετρο

2 πακέτα κάστανα

1 πακέτο κουκουνάρι

10 δαμάσκηνα –προαιρετικά

1 φλιτζάνι ρύζι

¼ μοσχαρίσιο κιμά

1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο

Μαρμελάδα κάστανο για άλειμμα

Αλάτι

Πιπέρι

Λάδι

 

Εκτέλεση

Σε μία μικρή κατσαρόλα καίω το λάδι και ρίχνω τον κιμά μαζί με τα κρεμμύδια για να τσιγαριστούν. Μόλις είναι έτοιμα προσθέτω λίγο νερό, αλάτι, πιπέρι κι αφήνω το κιμά να πάρει μια βράση. Έπειτα ρίχνω τα κάστανα, το κουκουνάρι, τα δαμάσκηνα –αν θέλω- και το ρύζι για περίπου 20 λεπτά.

Αφού έχω πλύνει πολύ καλά τη γαλοπούλα βάζω μέσα στη κοιλιά της τη γέμιση. Την αλείφω πολύ καλά σε όλα τα σημεία με μαρμελάδα κάστανο και την τοποθετώ στη γάστρα. Τη ψήνω συνήθως στον αέρα στους 180 βαθμούς για 4 περίπου ώρες –όσες είναι τα κιλά της.